Bandages voor je paard

bandages paard

Bandages om de paardenbenen zijn een bekend gezicht. Vooral in de sportwereld worden deze zeer veel gebruikt.

Er bestaan echter allerlei verhalen rond deze beenwikkels. Zowel goedschiks, als kwaadschiks…

Waarom zou je bandages gebruiken?

Hoe doe je deze om bij je paard?

En kunnen ze slecht zijn voor de benen?

Lees hier alles over het bandageren van je paard.

Waarom je paard bandageren

Bandages worden in de paardensport veel gebruikt. Dit zijn wikkels om het onderbeen van het paard, welke uit verschillende materialen kunnen bestaan.

Doorgaans zijn de wikkels gemaakt van fleece of katoen. Ze zijn te verkrijgen in rolletjes van zo’n 3 à 4 meter lang. Met één rolletje kan één been omwikkeld worden, daarom worden ze veel verkocht in sets van vier.

Het is belangrijk dat de bandages rekbaar zijn, zodat afknelling van de benen kan worden voorkomen. Om deze reden wordt ook altijd het gebruik van onderlappen aangeraden.

Onderlappen zijn pads die je onder de bandages om het paardenbeen aanbrengt. Deze zijn meestal gemaakt van fleece of een combinatie van polyester en katoen. Ze voorkomen oververhitting van de benen, afknelling door de bandage en drukplekken.

Je kunt bandages voor verschillende doeleinden gebruiken: bescherming, ondersteuning en tegen zwelling.

Bescherming van de benen

Sommige paarden tikken tijdens het lopen zichzelf aan met de hoeven. Dit kan bij de voeten zijn, maar ook hoger op het been. De bandages zorgen voor een beschermlaag, waardoor de kans op een wond of kneuzing verkleind wordt.

Je paard kan echter door nog meer factoren een verwonding oplopen. Denk hierbij aan andere paarden, omheiningen, uitsteeksels of gebruiksvoorwerpen (zoals een hooivork of zadelbok). Ook hiertegen biedt de bandage een extra beschermlaag.

Ondersteuning tijdens de training

Jarenlang werden bandages gebruikt om de pezen te ondersteunen tijdens de training en zwaar werk. De afgelopen jaren echter, rijst steeds vaker de mening dat dit niet, en zelfs averechts werkt. Hier gaan we later in het artikel gedetailleerd op in.

Show

Een paard ziet er met knotjes in de manen, ingevlochten staart, wit dekje en bijbehorende bandages flitsend en verzorgd uit. Althans, dat vinden veel juryleden. Vandaar dat je bij wedstrijden en show veel paarden met bandages ziet.

Stalbenen voorkomen

De bescherming die bandages biedt, kan het herstel van een verwonding ten goede komen. Maar ook na een zware training kunnen de benen van je paard het flink te verduren hebben.

Hoe zit dit?

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen:

Stalbandages

Naast de rekbare werk- en showbandages heb je ook wikkels voor op stal. Deze zijn wat steviger en dikker, doorgaans zijn ze gemaakt van katoen of zelfklevend.

Maar waarom zijn deze nodig?

Bij een verstuiking, kneuzing over oververhitting van het been kunnen bandages langdurige koeling bieden om zwelling en schade aan het weefsel te voorkomen. Deze bandages horen speciale koelelementen te bevatten.

Ook kun je onderlappen aanbregen, daarop koelelementen leggen en deze vervolgens ‘vast’ bandageren. Let erop dat je bandages nooit zonder juiste wondverzorging ertussen op open wonden mag aanbrengen!

Na een zware training kan het zijn dat er kleine scheurtjes in de pezen en spieren zijn ontstaan. Tijdens het milde ontstekings- en herstelproces kunnen de benen hierdoor gaan zwellen.

Om dit te voorkomen, kan men bandages aanleggen. Deze geven tegendruk, zodat het been niet ‘vol’ met vocht zal gaan lopen.

Bandages bij je paard omdoen

Bandages om de benen van je paard wikkelen moet correct en netjes gebeuren. Anders kan je paard hier veel last van ondervinden. Er kan zelfs schade aan de spieren optreden!

Doorgaans begin je met de onderlappen.

Ga naast het been van je paard staan en leg de lap ter hoogte van de voorknie tot en met de kogel. De kortste kant van de wikkel wijst omhoog, met de lange kant omwikkel je het been.

Wikkel de lap kloksgewijs om het been. Het laatste stuk moet zich na het wikkelen aan de buitenzijde van het been bevinden.

Zorg ervoor dat deze stevig, maar niet zeer strak om het been heen zit. Dit moet de onderlaag voor je bandage vormen. Maar zit de lap te los, dan kan het geheel gaan schuiven.

Vervolgens breng je de bandages aan.

Houd de onderlap met één hand vast en leg het uiteinde van de bandage aan de buitenkant van het been, net onder de bovenste rand van de onderlap. Houd bij het wikkelen altijd de rol aan de buitenkant, anders komen de sluitingen aan het einde verkeerd uit.

Wikkel wederom kloksgewijs.

Omwikkel het been van boven naar beneden. Je overlapt de bovenste laag steeds iets, terwijl je in een rondje naar beneden wikkelt. Doe dit stevig, maar niet te strak.

Aan het einde van het been houd je veel bandage over. Wikkel daarom weer terug omhoog. Boven aangekomen bedek je het deel waar de onderlap nog wat uitsteekt.

Nu de bandages geheel uitgewikkeld is, kun je het laatste deel vastmaken aan de bovenste bandagestof. Vaak zit hier klittenband of een ander sluitinkje, deze kun je ook apart aanschaffen.

Zijn bandages slecht voor je paard?

Jarenlang gebruikten professionals in de paardensport bandages ter ondersteuning van de pezen. Echter, recente onderzoeken hebben aangetoond dat deze geboden steun nihil is. Bij een zware training buigt het been net zover door onder de druk met bandage, als zonder.

Wat echter een groot punt van aandacht blijkt te zijn, is de temperatuur van de benen. De werkende spieren en pezen genereren warmte, die niet weg kan wanneer het been geïsoleerd wordt.

Ook bij peeskappen, beenbeschermers en transportbeschermers is dit het geval. Bescherming is belangrijk, maar wees er dus op bedacht de afdekkende laag zo snel mogelijk van de paardenbenen te verwijderen als mogelijk.

Kies hiernaast altijd voor luchtdoorlatend, ademend materiaal.

Conclusie

Bandages kunnen bij transport en herstel zeer waardevol zijn. Het voorkomt zwelling en geeft een beschermlaag rond een verwonding. Ook kan het voorkomen dat een paard zichzelf bezeert.

Wil je echter passende bescherming bij transport en tegen aantikken? Gebruik dan transportbeschermers of peeskappen.

Tijdens de training kan de temperatuur in het been flink oplopen, wat schade aan het weefsel kan opleveren. Ga hier dus altijd bewust mee om en neem de bandages af zodra dit kan.

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen: