Boomloze zadels zijn de laatste jaren steeds meer in trek. Deze zithulp is van een heel ander slag dan de reguliere zadels in de paardensport.
Waardoor komt dit eigenlijk?
Is een boomloos zadel voor ieder paard geschikt?
En rijdt elke ruiter er zo op weg?
In dit artikel beantwoorden we al je vragen over boomloze zadels.
Wat is een boomloos zadel?
Boomloze zadels hebben – de naam zegt het al – geen houten of kunststof boom. De boom is een frame dat de pasvorm van het reguliere zadel bepaalt.
Daarom is het uitermate belangrijk dat de boom compleet is afgestemd op de lichaamsbouw van het paard. Het moet bewegingsruimte geven, maar niet los op de schoft en ruggenwervels liggen.
Het passend maken van een zadel is een hele klus. En, geen enkel paard blijft zijn hele leven hetzelfde. Daarom moet de pasvorm van een zadel altijd sterk in de gaten gehouden worden.
Doordat een boomloos zadel geen inflexibel frame heeft, vormt het zich gemakkelijker naar de bouw van je paard. Dit geeft minder pasproblemen, wanneer je paard eens wat uitdijt of minder spieropbouw heeft.
Hiernaast volgen het zadel en de ruiter de beweging van de paardenrug. Er is meer contact, maar minder ondersteuning vanuit een frame. De ruiter krijgt hier een betere, meer onafhankelijke zit door.
Dit betekent echter niet dat een boom alleen maar voor pasproblemen zorgt. Het ondersteunt de ruiter en verdeelt de druk over de gevoelige paardenrug.
Gelukkig zijn de moderne boomloze zadels ook steeds vaker ergonomisch verantwoord. Hoe zit dit?
Wil je hulp bij het trainen van je paard?
Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen:
Is boomloos rijden wel goed voor de paardenrug?
Boomloze zadels hadden vroeger de naam om slap te zijn. Ze verdeelden de druk van de ruiter minder goed over de paardenrug en kwamen vaak uit de verf als een louter ondersteunende pad.
Maar de branche heeft niet stilgezeten, waardoor er nu vele verschillende typen op de markt zijn. Ook is er meer aandacht besteed aan de drukverdeling en pasvorm.
Deze eigenschappen van een zadel zijn erg belangrijk. De ruggenwervels zijn namelijk erg gevoelig voor blessures.
Hiernaast lopen er belangrijke zenuwen door de ruggengraat, die verbinding maken tussen alle verschillende delen van het lichaam. Van brein, tot staart!
Bij het passen van een boomloos zadel dient er rekening gehouden te worden met twee belangrijke factoren. De eerste is uiteraard: het paard. Maar het tweede, is de ruiter!
Boomloos zadel passen
Door het ontbreken van het stevige frame, zit een boomloos zadel vaak breder en flexibeler dan de ruiter gewend is. Hiernaast wordt er minder actief ondersteund, waardoor men meer op de eigen zit is aangewezen.
Let daarom bij het passen van een boomloos zadel op de volgende punten:
1. Maat
Een paard heeft natuurlijk een ander lichaam dan een pony. Ook paarden onderling kunnen sterk in bouw en grootte verschillen. Kijk daarom welke maat het zadel moet zijn om goed op de paardenrug te liggen.
De voorkant van het zadel dient net achter de schoft te liggen, waarbij de schouder vrij blijft voor beweging. De zweetbladen komen tot ongeveer halverwege de buik uit. De achterkant dient niet verder te reiken dan de 18e rib.
2. Dikte
Dat dit zadel geen houten boom heeft, hoeft niet te zeggen dat je geen schokdemping nodig hebt om de ruggengraat te beschermen.
Uiteraard mag je de rug van het paard wel voelen, dit geeft meer onderling contact. Maar het zadel dient voldoende dikte te bevatten om de druk op te vangen en te verdelen.
3. Vorm en eventuele ondersteuning
De vorm en ondersteuning vanuit het zadel zijn vooral gericht op de ruiter. Hoe pas je in het zitgedeelte van het zadel? Welke ondersteuning heb je nodig en zet dit je in de juiste houding?
Boomloos zadel pad
Dat een boomloos zadel gemaakt is om meer contact te geven met de paardenrug, betekent niet automatisch dat elk type zadel geschikt is voor elke rug. Het ene paard is wat gevoeliger dan het ander, daarom dien je goed in de gaten te houden hoe je paard zich bij de overgang voelt.
Ook je paard zal moeten wennen!
Dit betekent, dat sommige paarden baat hebben bij het gebruik van een extra pad of dekje onder het zadel. Dit kan bijdragen aan de schokdemping en druk op gevoelige delen.
Vooral, wanneer ook de ruiter nog niet gewend is aan boomloos rijden.
Je zit toch wat minder stabiel op je paard, omdat er minder steun gegeven wordt vanuit de pasvorm. Dit vergt tijd en energie om onder de knie te krijgen.
Twijfel je of het paard baat heeft bij een extra dekje? Probeer het dan eens een paar ritten uit.
Loopt hij meer ontspannen en drukt hij zijn rug niet weg?
En hoe gedraagt hij zich bij het opzadelen?
Boomloos zadel kopen
Waarom zou je eigenlijk een boomloos zadel kopen, wanneer je overal zadels met boom ziet?
De voordelen van boomloze zadels verkopen eigenlijk zichzelf. Het zadel is licht en flexibel, waardoor je paard extra ballast bespaard wordt en makkelijker kan bewegen.
Het materiaal is zacht en comfortabel, zowel voor het paard als de derrière van de ruiter. Hierdoor maak je sneller contact en voel je elkaar beter aan. Zo krijgt de ruiter een betere zit en is het makkelijker communiceren.
Hiernaast heeft een boomloos zadel nog een financieel voordeel, mits je paarden enigzins vergelijkbaar zijn in grootte. Door de flexibiliteit van de pasvorm, kan men het zadel op meerdere paarden gebruiken!
Natuurlijk zijn er paarden waarbij de steun van een boom toegevoegde waarde heeft met rijden. Maar net zo goed, zijn er ook gevallen waar simpelweg geen boom aan te passen is.
Voor ieder type harnachement geldt dan ook: probeer het uit. Kijk hoe je paard reageert en let vooral op mogelijkheid tot ontspanning en vrijheid van beweging.
Wie weet ligt dé oplossing voor jullie wel bij boomloos rijden!
Wil je hulp bij het trainen van je paard?
Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen: