De Camargue is een oeroud ras dat al vele eeuwen in de Camarguedelta van Frankrijk leeft. Deze hagelwitte pony’s worden semiwild gehouden, waarbij eens per jaar adolescente hengsten uit de kuddes meegenomen worden en ingereden.
In Frankrijk staan ze bekend als herderpaarden, die samen met hun ruiter kudden grote, zwarte koeien bij elkaar houden. In de rest van Europa zien we ze af en toe, maar dan vooral als recreatie- en showpony.
Benieuwd naar dit Witte paard van de Zee? Lees hier alles over de stoere Camargue pony.
Achtergrond van de Camargue
De Camargue is één van de oudste ponyrassen ter wereld. Ze komen van origine uit de Rhône-delta in Frankrijk. Liefkozend noemen de Fransen hen ook wel “Chevaux blancs de mer” ofwel “witte paarden van de zee”.
Ze worden, net als oude rassen zoals de beroemde Przewalski, tot oerpaardenras gerekend.
Over de afstamming van dit opvallende, hagelwitte ras is weinig bekend. Men gaat er nu van uit dat ze voortkomen uit het primitieve woudpaard, ook wel het Diluviale paard genoemd. Dit type paard is halverwege de 19e eeuw ontdekt, uit een grote vondst beenderen bij de Rots van Solutré, Oost-Frankrijk.
Wel bekend, is dat er Oosters bloed door de aderen van de Camaguepony stroomt. Een voorbeeld hiervan is de Berber. In de achtste eeuw na Christus werd Zuid-Frankrijk bezet door de Moren, die deze paarden met zich meebrachten en kruisten met de inheemse pony’s.
Het verhaal gaat zelfs, dat de Kelten en Romeinen ook erg gecharmeerd waren van dit ras.
Tegenwoordig zijn de Camarguepaarden hét gezicht van Zuid-Frankrijk, waar ze in rijk moerasgebied een halfwild bestaan leiden. De paarden worden hier echter ook gebruikt om vee te hoeden, waarbij de ruiter met een soort drietand de grote, zwarte runderen bijeenhoudt.
Deze herders worden “Guardians” genoemd en berijden hun pony’s met een speciaal Camargue zadel. Dit is een speciaal werkzadel met korfbeugels, wat qua vormgeving enigszins op een Westernzadel lijkt.
In de rest van Europa wordt de Camarguepony mondjesmaat waargenomen, waar hij vooral ingezet wordt voor recreatieve of rastypische showdoeleinden.
Wil je hulp bij het trainen van je paard?
Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen:
Uiterlijke kenmerken
Volgens de rasstandaard is de Camargue een stevig gebouwde en vrij kleine pony.
Het hoofd heeft een zware onderkaak, een breed voorhoofd en een ramsneus. De oren zijn klein en kort, de ogen groot, diepliggend en lang bewimperd.
De hals is recht en kort, met weinig schoft. De borst is diep, de rug is recht en kort. De benen zijn relatief lang, maar sterk met brede, harde hoeven.
De achterhand is gespierd en heeft een lage aanzet van de staart. De staart en manen zijn vol en dik.
De vachtkleur is bij de geboorte zwart, vos of (donker)bruin, maar wordt met de jaren steeds lichter. Grijstinten komen in de tussenjaren veel voor, maar boven het zesde levensjaar is elke pony geheel wit gekleurd.
Met zijn stokmaat van tussen de 1.30m en 1.55m wordt de Camargue officieel geclassificeerd als een pony. Pas echter op met je woordkeus in Frankrijk, hier wordt het ras liefkozend “Camarguepaard” genoemd.
De Camargue weegt gemiddeld zo’n 400 kilo, afhankelijk van geslacht en lichaamsbouw.
Karaktereigenschappen van de Camargue
Dit ras wordt vooral geroemd om hun kalme karaktereigenschappen. Ze zijn vriendelijk, gelijkmatig en niet snel van hun stuk te brengen.
Door hun eeuwenlange werk met grote, sterke koeien bezit deze pony ook een behoorlijke dosis moed. Ze zetten door, waar bij de meeste paarden het vluchtinstinct de overhand zal krijgen.
Verzorging en gezondheid
Deze sneeuwwitte, middelgrote pony wekt misschien de indruk van een veeleisende diva. Maar bekijk je hem van dichtbij, dan zie je al snel dat de Camargue aan weinig genoeg heeft. Ze zijn sterk, sober en taai, met een goede natuurlijke bescherming tegen de moeizame omstandigheden in het moeras.
Deze pony is namelijk geen groene, grazige weiden gewend maar stug, droog moerasriet. De zomers zijn heet en de winters zijn koud in de Camargue delta. Bijna het gehele jaar door waait er een sterke Mistral, de krachtige noordenwind die typisch is voor Oost-Frankrijk.
Een volle beharing beschermt de pony hiertegen, net als tegen de legio aan muggen en andere steekbeesten die floreren in het drassige gebied.
Lichamelijk ontwikkelt deze pony zich langzaam, waardoor ze op 5 à 6-jarige leeftijd pas als volwassene gezien mogen worden. Deze ruimte zijn ze dubbel en dwars waard. Als ze de kans krijgen om goed uit te groeien voor de training start, zijn deze pony’s bijna compleet blessure-proof en worden ontzettend oud.
De Camargue en training
De Camargue pony staat door zijn herkomst bekend om zijn uithoudingsvermogen en wendbaarheid. Hierdoor waren ze uitermate geschikt als rijdier voor de Franse herders, maar laten ze tegenwoordig ook een aardig staaltje dressuur zien.
Om deze reden zijn ze ook geschikt voor sporten zoals endurance en zijn het prima kameraadjes voor heerlijke buitenritten en wandeltochten.
Wil je hulp bij het trainen van je paard?
Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen: