Clydesdale

Clydesdale

De Clydesdale is één van de bekendste en sterkste trekpaardenrassen ter wereld.

Afkomstig uit Schotland, veroverde deze vriendelijke reus al snel de Britse koloniën overzee. Hier hielp hij mee in het zware werk op het land, maar ook in de stad.

Het ras staat niet alleen bekend om zijn kracht. Ook door zijn vriendelijke, betrouwbare loyaliteit snelt zijn reputatie hem vooruit. Hiernaast zijn ze intelligent, werklustig en nieuwsgierig, wat ze fijne maatjes maakt.

Ondanks zijn grote maat, staat dit ras bekend om zijn elegante, flamboyante voorkomen. En wie kent ze niet: de prachtige, stoere karrepaarden van Budweiser, met hun prachtige sokken?

Meer weten over deze zwierige reus? Lees dan snel ons artikel over de Clydesdale.

Achtergrond van de Clydesdale

Oorspronkelijk komt de Clydesdale uit Schotland. Zo halverwege de 18e eeuw ontstond de vraag naar een sterk paard dat op de drassige moerasgronden kon helpen met de landbouw.

In de tijd van de Britse heren en jonkvrouwen werden er grote, Vlaamse hengsten gebruikt om de geharnaste ridders te dragen op veldslagen en toernooien. De boeren in Schotland zagen echter wel heil in deze paarden als hulp in de landbouw. De grote Vlamen werden hiervoor gekruist met Belgische trekpaarden en Shires.

Bij opkomst van de kolenmijnen werd dit ras nogmaals uitgebreid benut. Ditmaal om de zware karren met uitgehakte kolen te vervoeren.

In 1883 werd echter de Select Clydesdale Horse Society opgericht door Lawrence Drew en David Riddell. Deze twee liefhebbers hadden zich strikt voorgenomen het ras te verbeteren en boven de fokkerij van alleen gebruiksnut te heffen.

Niet alleen Groot-Brittannië zegevierde onder de krachtige schouders van de machtige, doch vriendelijke en gelijkmatige Clydesdale. Men verspreidde het populaire ras al snel naar de Engelse koloniën, om te helpen met allerhande bezigheden.

Daarom vindt men ook menig paard van dit ras in Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.

Tegenwoordig is de paardenkracht vervangen door moderne technologie. Men ziet de Clydesdale echter nog geregeld, op kleinschalige akkerbouw en als recreatiepaard.

Maar de Clydesdale is ook wereldwijd beroemd van televisie. Wie kent de prachtige, statige karrepaarden van het Amerikaanse biermerk Budweiser niet?

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen:

Uiterlijke kenmerken

clydesdale uiterlijke kenmerken

Volgens het stamboek heeft de Clydesdale een flamboyant, vurig voorkomen met een hoge knieactie. Hierdoor is het een machtig en sterk, maar elegant trekpaard.

Het hoofd is groot, met een rechte snuit en breed voorhoofd. De ogen zijn donker van kleur en hebben een intelligente, vriendelijke uitstraling.

De hals is lang, uitlopend naar een diepe borst en korte, sterke rug. De achterhand is stevig, de achterbenen relatief lang. Het ras staat bekend om zijn vrij platte, grote voeten. Hier staat tegenover dat deze voeten en de benen zeer krachtig en vrijwel onverslijtbaar zijn.

De manen en staart zijn stug en dik, de onderbenen kennen echter een zacht, vederig behang. De staart werd voorheen altijd gecoupeerd, dit is gelukkig sinds 2001 verboden.

De vachtkleur komt doorgaans in bruin, zwart, roan en heel soms bont voor. Ook wordt het sabino-gen regelmatig vererfd, waardoor hoofd en benen soms grote, witte aftekeningen hebben.

De Clydesdale heeft een stokmaat van tussen de 1,63 m en 1,93 m, met een gewicht van rond de 1000 kilo.

Karaktereigenschappen van de Clydesdale

clydesdale karaktereigenschappen

Ondanks zijn grote maat en kalme natuur is de Clydesdale geen slome loebas. Hij is soepel, oplettend en gedreven. Hierdoor vinden ze het heerlijk om wat werk te verzetten.

En dat kunnen ze!

Hun kracht is legendarisch. Dit gecombineerd met een opgewekte werklust en doorzettingsvermogen maakt dit paard één van de sterkste paardenrassen ter wereld.

Ondanks hun lichamelijk vermogen is de Clydesdale een uitzonderlijk vriendelijk en betrouwbaar paard. Ze zijn loyaal en verrassend intelligent.

Hierbij komt dat hun werklust een zekere leergierigheid in hen naar boven heeft gebracht. Zo heeft je grote, sterke vriend in een mum van tijd door wat er van hem verwacht wordt.

Verzorging en gezondheid

Door hun sobere instelling en hardheid staat de Clydesdale bekend als een gezond, efficiënt paardenras.

Er zijn echter enkele aandoeningen waarvoor ze gevoelig zijn.

Door de lange, zachte sokken komt aan de onderbenen vaak mok voor. Mok is een verzamelnaam van huidontsteking in de kootholte. Dit is doorgaans lastig te genezen, het paard blijft er vaak na de eerste maal zeer gevoelig voor.

Door hun soberheid, ligt ook hoefbevangenheid op de loer bij een te hoge inname van suikers en krachtvoer. Hoefbevangenheid is een ontsteking in de hoef, die wordt veroorzaakt door een stoornis in de stofwisseling. Bij zeer ernstige ontsteking kan het hoefbeen in de voet gaan verzakken.

Hiernaast zien we bij dit ras vaak de ontwikkeling van staart- en maneneczeem (zomereczeem). Dit wordt veroorzaakt door een allergische reactie op het speeksel van knutten (zandvliegjes).

De extreme jeuk heeft open geschuurde plekken en haaruitval tot gevolg. Dit kan in ernstige gevallen resulteren in open wonden, waardoor de aandoening zeer nauwlettend management vraagt.

De Clydesdale en training

Door zijn soepele gang en rustige inborst is de Clydesdale een geliefd ras voor recreatieruiters. Ook zien we ze regelmatig in de mensport. Ook recreatief voor de kar zijn ze erg geschikt.

Door hun rustige gang en brede rug worden ze ook wel als therapiepaard voor gehandicapten gebruikt.

Toch kan dit grote, brede paard door zijn wendbaarheid ook een aardig rondje in de dressuurring meekomen. Verder ziet men ze op speciale keuringen en wedstrijden waarbij ze aan trek- en showelementen mee kunnen doen.

In Engeland worden ze ook wel gebruikt als ‘Drum Horse’, waarbij de traditionele ruiter de teugels voert met zijn voeten en zijn handen voor de enorme drums gebruikt. Deze hangen aan weerszijden van het paard.

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen: