Engels volbloed

engels volbloed

De Engels volbloed is al eeuwen de ster van de renbaan. Specifiek voor dit doel gefokt, zijn ze een van de snelste paarden op aarde.

Ze zijn vurig, intelligent en hebben een enorm uithoudingsvermogen.

Naast hun werkwilligheid staan de volbloeden ook bekend om hun gevoelige en nerveuze karakter.

Hiernaast zijn door de prestatiegerichte fokkerij enkele gezondheidsproblemen in het ras geslopen.

Maar ben je eenmaal in zijn hart, dan zul je zien hoe eerlijk en vriendelijk dit speciale dier is. En wil je nooit meer anders!

Ben jij klaar voor deze legendarische bliksemschicht?

Achtergrond van de Engels volbloed

Van origine is de Engels volbloed afkomstig uit – je raadt het al – Engeland. Hier staat het ras bekend als de Thoroughbred. Het Engelse woord ’thorough’ betekent namelijk ‘door en door’ in het Nederlands, wat verwijst naar het gerichte en zuivere fokken van het ras.

Het ras ontstond in de 17e eeuw, waarin men de snelste paarden voor de populaire races wilde fokken. Sinds de Romeinen dit geïntroduceerd hadden, waren deze wedstrijden onverminderd populair in Engeland.

Hiervoor werd een Arabische hengst gekozen, een Turkse hengst en een Berber.

Dit zijn alle drie vurige, harde rassen met een bewonderenswaardig uithoudingsvermogen. Hierdoor werden deze drie types als uitstekende grondleggers voor de wensen van de fokkerij bestempeld.

De fokprogramma’s waren dan ook helemaal ingesteld op het creëren van het snelste paard, waarbij uiterlijk ondergeschikt was. Daarom zien we ook tegenwoordig nog veel variëteit binnen het ras.

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen:

Uiterlijke kenmerken

Engelse volbloeden zijn sierlijke paarden, die tegelijkertijd een krachtig voorkomen hebben.

Ondanks de Arabische invloed is het hoofd recht, met grote, levendige ogen en beweeglijke oren. De hals is lang en licht gebogen. De schoft is hoog aangezet en loopt uit in een relatief korte rug.

De schouder is schuin, de borst diep en de achterhand kort en gespierd.

De huid is fijn, de manen en staart zacht en zijdeachtig. Bij de vachtkleur zien we het meest effen kleuren voorkomen, zoals voskleurig, roodbruin, schimmel, koffievos en bruin.

Door de op snelheid gerichte fokkerij varieert de stokmaat nogal. Daarom zijn ze doorgaans tussen de 1,50 m en 1,85 m hoog aan de schoft. Gemiddeld weegt een Engels Volbloed zo’n 550 kg.

Karaktereigenschappen van de Engels volbloed

Door zijn vurige voorvaderen en op snelheid beluste fokkerij, is de Engels volbloed absoluut geen couch potatoe. Ze staan bekend om hun werklust, intelligentie en enorme uithoudingsvermogen.

Maar deze combinatie maakt het geen paard voor beginners. Ze kunnen door deze karaktertrekken gevoelig en zelfs nerveus zijn. Toch zijn ze moedig en hebben een flink doorzettingsvermogen, waardoor ze zichzelf onverschrokken over de streep trekken.

Hiernaast staan de volbloeden bekend om hun eerlijke en vriendelijke karakter. Heb je het bij ze gemaakt, dan gaan ze voor je door het vuur!

Verzorging en gezondheid

Omdat de fokkerij zich puur op snelheid richtte, zijn er toch wat gezondheidsproblemen het ras binnen geslopen. Zo komen er relatief veel voetproblemen voor, omdat de hoeven wat te klein zijn in vergelijking met de rest van het lichaam.

Ook problemen aan het hart worden gezien, terwijl dit bij een topsporter een van de belangrijkste organen is. Hiernaast zien we soms in de vruchtbaarheid verminderde mogelijkheden.

Een voorkomende erfelijke aandoening bij dit ras, is Lethal White disease. Dit is een neurologisch probleem, waarbij de zenuwbanen in de darm niet goed ontwikkeld zijn en de darm niet kan samentrekken. Dit ziet men veelal bij witgekleurde of bijna geheel witte veulens, die dan ook geëuthanaseerd worden.

De Engels volbloed en training

Door zijn werklust en leergierigheid is sleur de grootste vijand van deze knaller. Ze krijgen een kick van goed presteren en het onderste uit de kan halen. Maar dan moeten ze wel weten hoe, anders krijgt de nervositeit de overhand.

En dat is minder lastig dan je zou denken. Want heb je een Engels volbloed een oefening (goed) geleerd, dan hebben ze dit prima in hun oren geknoopt. En weten ze de volgende keer precies wat je bedoelt!

Zorg er dus wel voor, dat je een goed trainingsplan hebt. Want iets verkeerds hebben ze net zo goed snel opgeslagen. Oeps!

Dit paard is dus een sportfanaat bij uitstek. Men ziet ze veel op de renbaan, maar ook in de endurance en eventing draait de volbloed goed mee.

Ook zien we ze geregeld als jachtpaard en op SGW (samengestelde) wedstrijden met de onderdelen dressuur, springen en cross country.

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen: