Fjordenpaard

fjordenpaard

De Fjord, ook wel het Fjordenpaard genoemd, is één van de bekendste paardenrassen ter wereld. Deze Noorse alleskunner is sterk, stoer, maar ook zachtaardig en intelligent.

Daarom wordt de Fjord ook wel hét ideale familiepaard genoemd. Met een consequente leiding is hij namelijk meegaand, lief en van alle markten thuis.

Ook mankeren ze doorgaans maar weinig.

Door zijn sobere achtergrond is dit ras spaarzaam en hard. Wel hebben ze hierdoor de neiging om dik te worden en hebben ze verhoogde kans op hoefbevangenheid.

Lees hier alles over het Fjordenpaard!

Achtergrond van de Fjord

Van oorsprong is de Fjord afkomstig uit Noorwegen. Het is een van de oudste paardenrassen van Europa en al duizenden jaren de trots van de Noorse bergen.

Zijn rastypische kapsel stamt zelfs uit de tijd van de Vikingen!

Vooral aan de Noorse westkust werd er intensief met deze paarden gefokt. Mede hierdoor is het een van de zuiverste rassen ter wereld.

Het ras is vernoemd naar dit ruige gebied, vol kliffen en inhammen. Zo’n specifieke inham aan de kust heet namelijk een ‘Fjord’!

Op de rotsige, winderige vlakten en steile hellingen werd dit stoere paard vooral ingezet als last- en trekdier. Hij vervoerde goederen en werkte mee in de bosbouw. Hierbij werd het paard voor een omgekapte boom gespannen, die hij vervolgens naar gemakkelijker begaanbaar gebied sleepte.

En door zijn enorme kracht, kreeg de Fjord dit prima voor elkaar!

Maar ook als personentransport deden deze robuuste paarden het goed. Al dravend voor het rijtuig of slee legden ze enorme afstanden af, tot grote trots van hun eigenaren.

Ook nu worden de Fjorden nog ingezet bij speciale Noorse draverijen, waarbij ze voor de sulky ontzettend snelle tijden scoren.

Vanaf 1930 werd het paard steeds meer verspreid over Europa. Men raakte onder de indruk van dit sobere, gezonde ras en de populariteit steeg.

Door zijn vriendelijke karakter, gemakkelijke onderhoud en flexibele inborst wordt de Fjord als het ultieme familiepaard gepresenteerd. In Nederland is zijn karakteristieke hoofd en kleuring dan ook absoluut geen vreemde van de gemiddelde paardenliefhebber.

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen:

Uiterlijke kenmerken

Volgens de rasbeschrijving is de Fjord een werkwillig, koelbloedig, maar betrouwbaar en kalm paard.

Het hoofd is klein, met een breed en vlak voorhoofd. De oren zijn klein, gesierd met een donker gekleurd pluisje aan de top. De ogen zijn groot en donker, de neusgaten relatief groot in de ietwat vierkant ogende snuit.

De hals is breed en kort, de rug kort en sterk. De borst is breed en de benen zijn kort en stevig. De staart is relatief laag aangezet en wordt hangend gedragen.

De vacht is stevig en voorziet het paard van een regen- en winddicht jasje. Vooral in de winter ontwikkelt de Fjord een flinke onderlaag, waardoor hij bij droog weer geen deken nodig heeft.

De Fjord komt voor in vijf verschillende kleuren. De basis hiervan ligt bij de wildkleur die men vaak bij wilde paarden ziet. De bekendste is het vale, geelbruine Isabel, dat ook wel bij Przewalskipaarden wordt gezien.

Dit wordt ook wel Brunblakk genoemd in het Noors. Hiernaast is er nog roodvaal (Rodblakk), vaalwit (Ulsblakk), vaalgeel (Gulblakk) en vaalgrijs (Grå).

De rug bevat een zwart of donkergekleurde lijn over de ruggengraat, de aalstreep genaamd. Deze streep loopt door in de manen en staart, waardoor deze tweekleurig zijn.

De manen worden in een typisch opstaande, korte kam gedragen wat mogelijk is door het stugge haartype van de Fjord.

Witte aftekeningen zijn niet toegestaan, afgezien van een kleine witte kol op het voorhoofd. Geregeld zien we ook donkere ‘zebrastrepen’ op de benen van dit ras. Vaak zijn de benen echter vanaf de knie naar beneden in toenemende mate donker gekleurd.

Ook is de snuit vaak lichter gekleurd dan de rest van het paard, wat meelsnuit genoemd wordt.

De Fjord is zo’n 1,35 m – 1,50 m hoog en weegt ca. 400 tot 500 kilo.

Karaktereigenschappen van de Fjord

Het ras staat bekend om zijn werkwilligheid, uithoudingsvermogen en trekzekerheid. Moet de klus geklaard worden, dan zet de Fjord zijn beste beentje voor.

Hiernaast zijn ze zeer zachtaardig, wat ze gemakkelijk maakt in de omgang. Toch is dit ras intelligent, wat betekent dat een Fjord zich de meest uiteenlopende dingen snel eigen maakt.

Het ras is zeer toegankelijk en meegaand, maar heb je geen duidelijke regels of plan? Dan zal een oneerlijke training een paard opleveren wat zijn eigen keuzes maakt. Dit wordt vaak ten onrechte als ‘koppigheid’ omschreven.

Ben je echter eerlijk en consequent, dan heb je aan de Fjord een maatje voor het leven. Ze zijn geroemd om hun gewilligheid en ontzettend trouw.

Verzorging en gezondheid

De Fjord is een sober ras, wat betekent dat hij aan barre omstandigheden gewend is. Regen, wind en kou zijn geen vreemde voor dit stoere bergpaard.

Hierdoor zijn ze geheel gebouwd om alles uit de karige maaltijden te halen die de rotsachtige grond te bieden had. Maar om deze reden worden ze met ons Nederlandse, moderne voerbeleid snel te dik.

Ook ligt hoefbevangenheid op de loer bij een te hoge inname van suikers en krachtvoer. Hoefbevangenheid is een ontsteking in de hoef, die wordt veroorzaakt door een stoornis in de stofwisseling. Bij zeer ernstige ontsteking kan het hoefbeen in de voet gaan verzakken.

Dit is verschrikkelijk pijnlijk en meer dan eens fataal.

En dat, terwijl de beengezondheid van de Fjord legendarisch is! Kreupel worden ze namelijk bijna nooit..

De Fjord en training

Ondanks zijn achtergrond als krachtpatser in de bosbouw is de Fjord zeer veelzijdig.

Onder het zadel vertonen ze hier en daar dressuurkunsten. Door hun uithoudingsvermogen scoren ze vaak hoog in de endurance. Ook in de westernsport ziet men de Fjord regelmatig voorbij komen.

Als hobbypaard bij buitenritten zijn ze vaak de stoerste van de groep. Fjorden zijn niet snel van hun stuk te brengen en zitten heerlijk, door hun vlakke gangen. Ook in draf!

Bij huifkartochten is dit ras een van de favorieten. Voor de kar staan ze dan ook prima hun mannetje. Dit zie je niet alleen in de recreatie terug, maar ook in de mensport.

Hiernaast worden ze vaak gebruikt in de speciale lessen voor gehandicapten en geblesseerden. Hun gelijkmatigheid maakt ze namelijk uitermate geschikt. Dit betekent ook, dat ze uitblinken bij sporten zoals voltige.

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen: