Dagelijkse gezondheidscheck voor je paard

gezondheidscheck paard

De dagelijkse gezondheidscheck van je paard is onmisbaar voor de gezondheid van je favoriete viervoeter.

Paarden zijn gevoelige dieren, waardoor er met hun gezondheid nog wel eens wat mis gaat.

Of dit nu een blessure, virus of erfelijke aandoening is, vaak is het belangrijk dat je er snel bij bent.

Maar je kunt toch niet alles van je paard in de gaten houden?

Op welke punten moet je dan letten?

En ben je dan niet een uur per dag bezig met zo’n check?

Lees hier alles over onze gemakkelijke, snelle gezondheidscontrole voor je paard.

Gezondheidscheck voor een gezond paard

Een gezondheidscheck voor een gezond paard werkt het beste wanneer je deze dagelijks uitvoert. Veel eigenaren en verzorgers weten dat paarden redelijk snel iets onder de leden hebben, of hebben dit zelf ondervonden.

En wanneer je paard gezondheidsproblemen heeft, moet hij goed verzorgd en behandeld worden. Soms gaat hier veel tijd in zitten en kost dit veel geld.

Daarom is voorkomen, beter dan genezen.

Wanneer je het paard dagelijks controleert, zul je beter zijn conditie in de gaten kunnen houden en eventuele problemen in een vroeg stadium kunnen ontdekken.

Maar waar moet je op letten?

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen:

De 6 belangrijkste controlepunten

Een paard of pony is meestal geen klein dier. Waar moet je in ’s hemelsnaam beginnen met je gezondheidscontrole? En hoe zorg je dat je in relatief korte tijd je dier gecheckt hebt, maar niets over het hoofd ziet?

Door stapsgewijs te werk te gaan!

Daarom hebben wij hier de belangrijkste 6 controlepunten voor je opgesteld.

1. Hoofd

Begin met je gezondheidscheck bij het hoofd van je paard. Kijk of de neus schoon en droog is en of er geen wondjes of vuil in zit. Hetzelfde geldt voor de ogen. Glanzen ze, met wit gekleurd oogwit en zonder uitvloeiing in de ooghoeken?

Dan ga je verder naar de oren. Steken er geen haren naar binnen, die de gehoorgang kunnen irriteren? Zijn ze schoon en droog?

En hoe zit het met de plekjes voor en achter het oor, waar de frontriem en het kopstuk van je hoofdstel of halster normaliter zit?

Vervolgens ga je verder met de mond. Hoe zien de slijmvliezen eruit, mooi roze? Zijn de tanden heel en stinkt je paard niet uit zijn mond naar verrot weefsel?

Kijk hiernaast altijd je paard na op wondjes in de wangen en op de tong.

2. Hals

Hierna ga je door naar de hals. Voel eerst met je hand aan de binnenzijden van de kaak, hier zitten de lymfeklieren van je paard. Zijn deze niet opgezet?

Ga vervolgens met de hand over de onderzijde van de hals en knijp ondertussen heel zachtjes. Kun je in één vloeiende beweging door naar de borst? Of kom je onderweg verdikkingen tegen bij de slokdarm of luchtpijp?

Ga nu met je hand over de bovenzijde van de nek. Hoe voelt het bovenste ligament aan? En zijn de manen intact?
Onderbroken manen kunnen wijzen op bijvoorbeeld jeuk door eczeem of insectensteken.

3. Romp

Vanaf de hals ga je door naar de schoft. Zit hier gewoon vacht op en geen wondjes? Is deze niet verdikt?

Glijd door naar de rug en duw zachtjes met je vingertoppen op de wervels. Houd de reactie van je paard hierbij in de gaten. Blijft hij rustig staan en legt hij de oren niet in de nek?

Ga door naar de flanken, maar wees hierbij voorzichtig. Dit is een gevoelig plekje en niet elk paard is even zachtzinnig wanneer je ze hier aanraakt. Kijk of de huid intact is en er gezonde vacht aanwezig is.

Van de flanken gaan we terug, onderlangs naar de buik. Voel met je hand maar kijk ook onder je paard, pas echter op voor zijn hoeven. Geen open of gezwollen plekken? En hoe ziet de plaats van de singel eruit?

Ga door naar voren, naar de borst. Controleer dit op wondjes en eventuele zwellingen. Tel hierbij de ademhaling van je paard.

In rust zal hij 8 tot 14 keer per minuut ademen. Ademt hij goed in, of blijft dit oppervlakkig?

4. Achterhand

Ga naast de achterhand van je paard staan en controleer de bovenzijde en zijkanten op wondjes en zwellingen.
Controleer vervolgens de staart. Is deze intact, of heeft hij kneuzingen of schuurplekken?

Haal de staart opzij en controleer de anus. Is deze schoon en ziet het weefsel er gezond uit?

Op dit moment kun je eventueel ook de temperatuur opnemen. Dit is met een digitale thermometer zo opgemeten. Bij een gezond paard zit de lichaamstemperatuur in rust tussen de 37,5 en 38,2 graden Celsius.

Vervolgens controleer je het geslachtsdeel, pas echter op met eventuele aanraking. Paarden zijn hier erg gevoelig op. Kijk of het geheel er schoon uit ziet, geen wondjes heeft en niet stinkt.

5. Benen

Ga nu naar beneden, naar de benen. Controleer de binnenzijde van de benen goed, deze zie je vaak wat minder gemakkelijk. Je kunt ook het been aan de overkant van waar je staat aan de binnenzijde bekijken. Pas bij aanraking echter op dat je paard niet schrikt.

Vergeet de liezen niet, het warme, zachte plekje helemaal bovenaan de benen. Ideaal voor teken!

Glijd met je hand over het been en voel goed. Stop bij de knie en hak, zijn deze niet verdikt en van normale temperatuur?

Ga door naar het kogelgewricht. Is deze, wederom, niet verdikt of warm? Bevat het geen wondjes?

Hieronder zit de kootholte, voel goed of deze droog en heel is. Zitten er geen korstjes of wondjes? Is het van goede temperatuur en wordt je paard niet onrustig bij aanraking?

6. Voeten

Ga met je hand door naar de voeten. Voel eerst aan de bovenzijde aan de kroonrand. Is deze intact en zitten er geen wondjes of korstjes? Is deze van normale temperatuur?

Bekijk de teen (draagrand), de buitenste rand van de hoef. Is deze heel, zijn er geen brokken uit en heeft het geen scheuren?

Vraag vervolgens een voetje van je paard en bekijk de straal. Is deze goed gekleurd en gevormd? Zitten er geen lange, harde stukken aan of zachte, stinkende delen in?

Kijk vervolgens naar de witte lijn, deze zit tussen de hoornzool en de draagrand in. Zit hier geen vuil in opgehoopt?
Is het hoornzool intact en zitten er geen steentjes of scherpe dingen in gedrukt?

Klaar!

Wanneer je deze punten gehad hebt, ben je klaar met de dagelijkse controle van je paard. Dit klinkt misschien als een enorme klus.

Maar gelukkig kun je veel van deze punten al controleren tijdens het poetsen en hoeven krabben. En doe je het dagelijks, dan zul je zien hoe snel je het checken van deze punten je eigen maakt.

Succes!

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen: