Haflinger

haflinger

De Haflinger is een bekend gezicht in Nederland. Door zijn veelzijdigheid en vriendelijke karakter is deze sobere bergbewoner al jaren een populaire gezinspony.

Maar deze doerak is behoorlijk intelligent, met een flinke eigen wil. Heeft de ruiter geen plannetje gemaakt? Dan zit deze pony vol met grapjes!

Toch is de Haflinger overal wel voor te porren. Vooral mennen, western en endurance valt hen goed.

En urenlange buitenritten? Daar is de Haflinger voor gemaakt!

In dit artikel vertellen we jullie alles over dit opgewekte, sobere ras.

Achtergrond van de Haflinger

De Haflinger is van oorsprong een Oostenrijks ras, afkomstig uit het gebergte van Tirol. Ze zijn vernoemd naar het gebied Hafling (Zuid- Tirol) dat officieel gezien in Noord Italië ligt.

Deze stoere bergpony werd vooral gebruikt voor de landbouw. Hij liet zich niet kisten door het ruige weer in de gure passen en stond bekend om zijn kalme doorzettingsvermogen.

De weides vond men doorgaans op grote hoogte, waar wind en kou vrij spel hadden. De ondergrond was rotsachtig en steil, waardoor de Haflinger vandaag de dag nog steeds een sober, tredzeker ras is.

Halverwege de 19e eeuw werd echter een Tiroler merrie gedekt door een Arabische hengst (‘El Bedavi XXII’) van ruiters die door het gebied trokken. Het hengstveulen dat hieruit voortkwam (‘Folie 249’) werd de stamvader van de huidige, moderne Haflinger.

In Oostenrijk en Duitsland is altijd gericht met deze pony’s gefokt. Om verwantschap te benadrukken, krijgen hengsten dezelfde voorletter in hun naam als het vaderdier. Bij merries geldt dit voor het moederdier.

Rond 1960 werd een grote groep van deze pony’s naar Nederland geëxporteerd om te helpen op het boerenbedrijf. Na de Industrialisatie verviel hun werk echter, nadat machines hun taak overnamen.

Maar snel werd duidelijk dat er ook in de sport van alles met deze vriendelijke alleskunner te bereiken viel.

Vandaag de dag is de Haflinger dan ook goed vertegenwoordigd in Nederland. Als betrouwbare, vriendelijke recreatiepony zijn ze erg in trek. Echter zien we ook goede sportresultaten, bij het mennen en in de westernsport.

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen:

Uiterlijke kenmerken

Volgens het stamboek is de Haflinger een stevige, compact gebouwde pony. Zijn gangen zijn vlot en krachtig, zijn expressie levendig en vriendelijk.

Het hoofd is relatief klein met sprekende, donkere ogen.  De oren zijn klein, maar beweeglijk.

De hals is gespierd en loopt licht toe richting het hoofd. De schouder is lang en schuin, de borst breed en diep. Het kruis loopt licht af, waarbij de staart niet te laag ingeplant mag zijn.

De benen zijn sterk en hebben weinig tot geen bevedering. De hoeven zijn relatief klein en rond van vorm.

Bij de klassieke Haflinger zijn de rug en benen wat korter dan bij het moderne model. Ook is het moderne type wat opwaartser gebouwd, door het verlengde voorbeen.

De vacht is glad en stevig van structuur. Dit ras bestaat uitsluitend uit de kleur zweetvos, met alle soorten voskleuring (van roodvos tot melkvos) toegestaan.

De manen en staart zijn dik, lang en altijd vlaskleurig (wit blond). Vaak ziet men een lichte verkleuring onderaan de snuit en benen. Een wit kolletje of bles op het voorhoofd is toegestaan.

De Haflinger is 1.35m tot 1.56m aan de schoft en weegt tussen de 450 en 600 kilo.

Karaktereigenschappen van de Haflinger

De Haflinger wordt geroemd om zijn eerlijke, rustige karakter. Maar wie denkt met de Haflinger een mak lammetje te hebben, zit mooi mis.

Deze sterke bergpony laat zich niet snel van zijn stuk brengen. De innerlijke rust staat echter niet voor domheid. Haflingers leren snel, maar hebben vaak hun eigen mening over de situatie.

Ze zijn doorgaans meegaand en voeren netjes en kalm hun taken uit. Maar ga je over zijn grens, of ben je niet duidelijk genoeg? Dan zit deze evenwichtige vriend ineens vol grapjes!

Toch is de Haflinger een opgewekt, vrolijk type dat het leuk vindt om bezig te zijn.

Verzorging en gezondheid

Door zijn herkomst uit het winderige, schrale berglandschap is de Haflinger een sobere pony. Hierdoor kan zijn maag-darmstelsel de juiste nutriënten uit de meest schrale voedingsbronnen halen.

Hier zal het voermanagement op aangepast moeten worden, anders krijgt hij gewoonweg teveel binnen. Hierbij liggen overgewicht en hoefbevangenheid op de loer.

Hoefbevangenheid is een ontsteking in de hoef, die wordt veroorzaakt door een stoornis in de stofwisseling. Vaak wordt deze aandoening in één adem genoemd met insuline-resistentie en overgewicht. Bij zeer ernstige ontsteking kan het hoefbeen in de voet gaan verzakken, wat verschrikkelijk pijnlijk is.

Hoefbevangenheid dient altijd acuut behandeld te worden, met nauwlettend oog op de oorzaak van de klachten.

Verder is de Haflinger gevoelig voor zomereczeem (staart- en maneneczeem). Dit wordt veroorzaakt door een allergische reactie op het speeksel van knutten (zandvliegjes). De extreme jeuk heeft opengeschuurde plekken en haaruitval tot gevolg.

De stevige vacht en het efficiënte energiemanagement van de Haflinger zorgt ervoor dat hij het Nederlandse klimaat uitstekend aankan. Zowel zomer als winter kan hij 24 uur per dag buiten zijn, mits hij de kans krijgt een goede wintervacht te ontwikkelen.

Let wel op met extreem nat weer. Bij lange dagen van regen kan zelfs de onderjas van deze stoere bergbewoner nat worden. Om kou te voorkomen is een regendeken aan te raden.

De Haflinger en training

Dit taaie ponyras is gebouwd om te grazen in steil, onherbergzaam gebied. Hiernaast voerden ze hun taak als landbouwpony met verve uit. Het lichaam is krachtig en sober, met een hoge verteringsefficiëntie.

Daarom dient het gewicht van de Haflinger altijd in de gaten gehouden worden. Niet alleen door het voermanagement op hun verteringsstelsel aan te passen, maar ook door voldoende beweging.

De Haflinger leert snel en is eigenlijk overal wel voor te porren. Wat dressuur of een sprongetje, racen voor de kar of onder het westernzadel. De Haflinger draait er zijn hoef niet voor om.

Door zijn bouw is het echter lastig om hoog in de dressuur- of springsport te komen. Deze pony is erg veelzijdig, maar vooral door zijn werkwilligheid. Mennen en westernrijden ligt iets meer in zijn straatje.

Maar wat je misschien niet zou verwachten van deze vierkante landbouwpony, is dat hij goed is in endurance! Van zijn Arabische voorvader heeft hij aardig wat uithoudingsvermogen meegekregen.

Wederom bewijst zijn efficiëntie hem een goede dienst.

En door zijn compacte bouw, kunnen ook de meeste ruiters een Haflingerrit urenlang vol houden. Zo is deze evenwichtige, veelzijdige grappenmaker een vriendje voor het hele gezin!

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen: