Maagzweer bij paarden

maagzweer paard

Mijn paard heeft een maagzweer, wat nu? Vaak ben je hier achter gekomen door hulp van een dierenarts.

De symptomen van een maagzweer zijn namelijk niet altijd even duidelijk.

Maar hoe herken je deze nare aandoening dan?

Moet je paard met spoed behandeld worden?

En hoe zorg je, dat je het ontstaan hiervan voorkomt?

Lees hier alle informatie over maagzweren bij paarden.

Oorzaken van een maagzweer

Je paard heeft een maagzweer, wat ernstige gevolgen kan hebben voor zijn gezondheid. Helaas is dit geen onbekend fenomeen in de moderne paardenwereld. Bijna de helft van onze paard lijdt namelijk aan deze nare aandoening.

En dit zijn niet alleen volwassen paarden. Ook veulens kunnen in de eerste maanden van hun leven maagzweren ontwikkelen. Dit gebeurt mogelijk zelfs bij de helft van de populatie.

Dat zijn er schrikbarend veel! Hoe komt dit eigenlijk?

De paardenmaag bevat veel en scherp maagzuur, om het plantaardige materiaal dat je paard eet af te kunnen breken. Dit wordt 24 uur per dag geproduceerd, omdat het paard van nature ook bijna het klokje rond eet.

Wel zo’n 16 uur!

De aanmaak van al dat maagzuur levert dus normaliter geen problemen op. Het paard maakt namelijk speeksel aan wanneer hij kauwt, wat door het stofje natriumbicarbonaat neutraliserend werkt. Ook het voedsel werkt neutraliserend en als buffer.

Zo doet het maagzuur zijn werk en blijft de maagwand intact.

Maar in de moderne paardenhouderij hebben maar weinig paarden onbeperkt beschikking tot ruwvoer. Ze krijgen hun maaltijden in grote porties, verdeeld over de dag. Hiernaast krijgen ze vaak brokken en granen, die binnen maximaal 5 minuten opgeschrokt zijn.

Om vervolgens weer een aantal uur zonder voeding te staan.

Maar het maagzuur is tijdens deze voerloze periode nog steeds ruimschoots aanwezig. Dit irriteert de beschermende slijmlaag in de maag en vervolgens het weefsel in de maagwand.

Hierdoor ontstaat een wond, die door het scherpe maagzuur steeds groter en dieper kan worden.

Een maagzweer kan dus veroorzaakt worden door een verkeerd voerschema, met te weinig ruwvoer of te weinig voerbeurten. Maar ook specifieke medicatie of stress kan de boosdoener zijn. Bij stress is de maagwand slecht(er) doorbloed, waardoor deze minder goed beschermd is.

Ook renpaarden ontwikkelen bovengemiddeld vaak een maagzweer. Mogelijk heeft dit te maken met de lange trainingen en hoge mate van stress.

Hoe merk je, dat je paard deze nare aandoening heeft?

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen:

Symptomen van een paard met maagzweer

Helaas wordt de aanwezigheid van maagzweren niet altijd even gemakkelijk gediagnosticeerd. Het is namelijk geen aandoening met zeer duidelijke signalen. De klachten zijn vaag en soms kunnen de symptomen ook op andere gezondheidsproblemen wijzen.

De helft van de paarden met een maagzweer, zijn zelfs helemaal klachtenvrij!

Hiernaast kan het zijn dat je paard pas in een vergevorderd stadium symptomen gaat vertonen. In dit geval zijn ze moeilijker te behandelen en heeft je paard aanzienlijke kans op gezondheidsrisico’s.

Gelukkig hebben we tegenwoordig beter zicht op het grote aantal paarden dat deze aandoening opgelopen heeft. Daarom zal een dierenarts dit probleem nu eerder als een mogelijke oorzaak van de klachten zien, dan vroeger.

Je paard heeft een maagzweer, wat zie je dan mogelijk aan hem?

  • Diarree
  • Doffe vacht
  • Gapen
  • Gewichtsverlies
  • Lichte tot ernstige koliekklachten
  • Minder energie
  • Minder interesse voor de omgeving
  • Speekselen (overmatig kwijlen)
  • Tandenknarsen
  • Verminderde eetlust

Vooral veulens vormen een risicogroep. Zij hebben grotere kans dat een zweer door de maagwand heen breekt en een buikvliesontsteking veroorzaakt. Dit is zeer levensbedreigend.

Maagzweer bij paard behandelen

Tegenwoordig wordt de diagnose het beste gesteld door middel van een endoscopie. Hierbij gaat er een slang met camera via de neus van je paard de maag in, om te maagwand te bekijken. Hierbij wordt ook de slokdarm en het eerste deel van de darm gecontroleerd.

Om goed in de maag te kunnen kijken, moet het paard nuchter zijn ten tijde van het onderzoek. Daarom mag hij vanaf 18 uur van tevoren niet meer eten en 6 uur van tevoren niet meer drinken.

Een maagzweer wordt vervolgens behandeld met maagzuurremmende medicatie. Ook wordt vaak medicatie of supplementen voorgeschreven die de maagzweer en het maagslijmvlies beschermen.

Hiernaast is het belangrijk om het voermanagement aan te pakken, wanneer dit de oorzaak van de zweer is gebleken. Ook dient stress tot een minimum beperkt te worden, om herhaling en onsuccesvolle behandeling te voorkomen.

Belangrijk voor het heelproces is dat het paard zich op herstel kan richten. Verricht dus alleen lichte arbeid en houd ontspanning hierbij hoog in het vaandel.

Maagzweer bij paard voorkomen

Een maagzweer kan ernstige gevolgen hebben voor je paard. Zo ongelooflijk veel van onze viervoeters blijken dit probleem te hebben, dit wil je natuurlijk met man en macht voorkomen.

Daarom geven wij je 5 tips bij het voorkomen van dit nare gezondheidsprobleem.

  1. Zorg dat je paard altijd toegang heeft tot goede kwaliteit ruwvoer en niet langer dan 3 uur zonder eten zit
  2. Voer het krachtvoer in kleine porties (4 à 5), verdeeld over de dag
  3. Zorg dat je paard altijd voldoende schoon, koel drinkwater tot zijn beschikking heeft
  4. Beperk stress tot een minimum
  5. Vraag je dierenarts altijd om eventuele bijwerkingen van medicatie en handel hiernaar

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen: