Paard bruin bier geven

paard bruin bier geven

Je paard bruin bier geven? Toch is dit niet zo gek als het klinkt.

Bruin bier is in de wereld van de professionele grooms al jaren een gouden tip!

Maar wat doet bruin bier dan met je paard?

En vindt je paard dat wel net zo lekker als wij?

Paarden Pro brouwde het complete verhaal rond het biertje voor je paard!

Waarom paard bruin bier geven?

Je paard bruin bier geven: de internetfora staan er vol mee. Wat heeft iedereen toch met het voeren van mensenproducten aan hun dier. Is iedereen gek geworden?

Gelukkig niet. Het klinkt misschien wel maf om je paard af en toe een biertje te geven. Maar oud bruin bier is al sinds jaar en dag een gouden verzorgingstip.

Let op: Geef je paard nooit bier uit een flesje of blikje, maar giet het in een emmer om nare wonden te voorkomen.

Het zou helpen tegen gezwollen benen, goed zijn voor huid en haren, kolieken verminderen en de gezondheid van de nieren bevorderen. Ook zou bruin bier paarden met plasproblemen uit de brand kunnen helpen.

Als je het zo hoort, is oud bruin bier dé detox voor je paard. Maar wat zit er dan in bier, behalve alcohol?

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen:

Paard bruin bier geven: Oud bruin bier

Laten we eens terug gaan naar de brouwerij. Wat is oud bruin bier eigenlijk?

Bier wordt bereid uit water, hop en mout. Hop zijn de korreltjes die uit de zogenaamde “vruchtkegels” van de hopplant voortkomen. De zuren en oliën in deze korrels zorgden vroeger voor conservering, echter nu voor de bittere smaak van bier.

Mout zijn ontkiemde en vervolgens gedroogde graankorrels. Hoe heter en langer de mout gedroogd wordt, hoe donkerder deze van kleur is.

Oud bruin bier wordt bereid met een ondergisting. Dat betekent dat het gist bij een lage temperatuur. Na deze gisting wordt het bier gezoet met kleurstof en suiker.

Er zijn veel verschillende soorten oud bruin bier. Allen hebben ze maar een erg laag alcoholpercentage, zo’n 3,5%.

Maar welk onderdeel van bier zou nu goed zijn voor je paard?

Paard bruin bier geven: Biergist

In oud bruin bier zitten verschillende B-vitaminen en mineralen die in het basisdieet van een paard horen. Tot zover kan een biertje dus geen kwaad.

Maar wat is het nu precies, dat bruin bier zo’n veelbesproken verzorgingstip maakt?

De huidige wetenschap is hier nog niet over uit. Wel is er onderzoek gedaan naar het effect van biergist. En wat blijkt:

  • De biest van een merrie wordt er kwalitatief beter van
  • Paarden bleken hun voer beter te verteren
  • Paarden werden flexibeler tijdens dieetaanpassingen
  • De groei van veulens werd beïnvloed

We weten dus wetenschappelijk gezien niet veel van de bewezen voordelen van bier en de ingrediënten hiervan. De biergist-studie hierboven heeft het onderzoek uitgevoerd met slechts 16 paarden, dus grote conclusies mogen we hier niet aan hangen.

Meer onderzoek is nodig om de positieve werking van bruin bier te onderbouwen. Toch horen we vanuit de eerste stappen goede dingen. Maar is bier geven wel helemaal veilig?

Paard bruin bier geven: Veiligheid

Je paard bruin bier geven voelt misschien wat tegennatuurlijk. Dat een paar studies positieve effecten melden, maakt bier nog geen wondermiddel.

Toch laten veel mensen zich positief uit over de bier-tip. Dit betekent niet gelijk dat jouw paard dagelijks biertjes moet gaan zitten drinken. Maar af en toe een half of één flesje zou dus kunnen helpen tegen gezondheidskwalen.

Let op:  Net zoals wij, kunnen paarden een allergie hebben voor alles wat je maar kunt bedenken. Geef eerst een klein beetje bier om uit te proberen. Herhaal dit een paar keer. Blijft je paard klachtenvrij? Dan kun je het bier waarschijnlijk zonder problemen geven.

Zonder allergieën, geldt voor bier: baadt het niet, dan schaadt het niet. Want van 3,5% alcohol worden paarden nog lang niet dronken!

Ze hebben namelijk een enzym in de lever dat alcohol razendsnel afbreekt. Dit komt omdat er behoorlijk wat fermentatie in de darm plaatsvindt met al dat plantaardige voeder.

Hiernaast vinden de meeste paarden een oud bruin biertje door de hop, mout en suiker hartstikke lekker!

Bang dat je paard dik wordt van al dat bier? Paarden hebben zo’n 17.000 calorieën per dag nodig om op gewicht te blijven. Dus dat ene biertje? Die past er nog wel bij.

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen: