Paard met diarree: oorzaken, behandelen en voorkomen

paard met diarree verzorgt door dierenarts

Een paard met diarree of dunne mest kan reden zijn tot zorg.

Niet per se bij een eenmalige of korte vertoning.

Maar wanneer de dunne mest lang aanhoudt of herhaaldelijk terugkeert, kan het wijzen op een diepere oorzaak.

Hoe komt je paard eigenlijk aan diarree?

En wat is er tegen te doen?

Dit artikel vertelt je alles over het ontstaan, behandelen en voorkomen van dunne mest bij paarden.

Paard met diarree of dunne mest

Een paard met diarree is niet uitzonderlijk. De meeste paarden zijn bekend met een korte periode van gasophoping en waterige, slappe mestbollen. Dit kan veroorzaakt worden door de simpelste veranderingen, bijvoorbeeld een abrupte overgang in dieet.

Maar hoe kom je er in de eerste plaats achter dat je paard diarree heeft? Eenmalige diarree kan gemakkelijk over het hoofd gezien worden wanneer het paard weidegang heeft. Maar gelukkig zijn er wat aanwijzingen, die herkenning geven zonder dat je de diarree daadwerkelijk gezien hebt.

  • Flatulentie (winderigheid)
  • Binnenzijde van de staart is nat
  • Achterbenen zijn bevlekt met (natte) mestsporen, vaak tussen de billen richting de hak

Maar hoe wordt diarree eigenlijk veroorzaakt?

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen:

Paard met diarree of dunne mest: oorzaken

Dieetverandering

Plotselinge dieetveranderingen of bedorven voer kunnen in de gevoelige paardendarmen leiden tot diarree.

Een voorbeeld is de overgang van biks, hooi en kuil in de winter naar jong, waterig gras in de lente. Deze abrupte overgang verstoort de darmflora. Bouw daarom altijd het oude dieet langzaam af, en het nieuwe langzaam op.

Salmonellose

Salmonellose kan gepaard gaan met koorts, (bloedige) diarree en zelfs bloedvergiftiging. De ziekte kan acuut opsteken en fataal aflopen. Paarden kunnen extern besmet raken door verontreinigd voer of een besmette weide.

Ook kan  de Salmonella-bacterie al in de darm aanwezig zijn. Deze is in lage concentraties ongevaarlijk. Maar raakt het paard uit balans door stress, worminfecties of ziekte? Dan slaat de Salmonella zijn slag.

Spanning

Paarden kunnen ook diarree krijgen wanneer ze gespannen raken. Bijvoorbeeld op buitenrit, in de trailer of in een nieuwe omgeving. We noemen dit ‘nervositeits- diarree’, wat gelukkig vanzelf overgaat.

Tumoren

Tumoren en beschadigingen in het darmstelsel kunnen ook tot diarree leiden. De mobiliteit van de darmen, peristaltiek genaamd, neemt af of wordt verhinderd.

Ook opname van voedingsstoffen wordt door de schade bemoeilijkt. Voedsel wordt niet meer actief door de darm vervoerd, wat voor waterige ontlasting of juist constipatie zorgt.

Vergiftiging

Een paard kan vergiftigt raken door het eten van planten zoals buxus, rododendron en vingerhoedskruid. Een symptoom hiervan is diarree.

Hiernaast kan het paard vergiftigt zijn door kwik (in pesticiden), maar ook door “echt” vergif: arsenicum genaamd. Naast de diarree ziet men coördinatiestoornissen, zweten en een verhoogde ademhaling en hartslag.

Worminfecties

In een besmette weide graast een paard wormeneitjes naar binnen, waarna de wormpjes zich nestelen in de darm. Dit verstoort de darmflora, met diarree tot gevolg.

Zand in het darmstelsel

Wanneer een paard vooral in kale weides graast, schuift hij veel zand mee naar binnen. Dit wordt normaliter weer uitgescheiden via de mest, maar soms hoopt dit zich op in de darm. Het paard krijgt koliek en diarree, terwijl de mestballen veel zand bevatten.

Paard met diarree of dunne mest behandelen

Hoe en of een paard met diarree behandeld moet worden, hangt sterk af van de oorzaak. Voldoende hydratatie is echter onmisbaar om te voorkomen dat het paard uitdroogt. Zorg dat het paard altijd genoeg schoon water tot zijn beschikking heeft, eventueel kan de dierenarts een infuus toedienen.

Diarree ten gevolge van een dieetverandering of nervositeit hoeft niet behandeld te worden. Wanneer het paard rustig gewend wordt aan een nieuw dieet of nieuwe situatie, gaat de diarree vanzelf over.

Een infectie zoals Salmonellose gaat gepaard met een antibioticabehandeling. Ook bij vergiftigingen kan antibiotica helpen, al hangt dit sterk af van welk vergif binnengedrongen is.

Bij worminfecties dient het paard ontwormt te worden en ook ontstekingsremmers kunnen helpen. De dierenarts moet hiervoor eerst een goed beeld krijgen van welke parasiet de infectie veroorzaakt, alvorens te ontwormen.

In het geval van darmtumoren ligt de behandeling sterk aan het soort tumor dat gevonden is. Vaak worden deze operatief verwijderd.

Wanneer een paard teveel zand binnen heeft gekregen, werkt laxerende medicatie of lijnzaadslijm het beste. De darmen worden schoongespoeld en het lijnzaad zorgt voor een beschermend laagje rond de darmwand.

Diarree of dunne mest bij paarden voorkomen

Zoals je gemerkt hebt, kan diarree een symptoom zijn van veel verschillende oorzaken. De één is onschuldig en gaat zonder behandeling weer over, de ander is ernstiger.

Toch hebben we een aantal tips op een rij gezet, waarmee je de kans op dunne mest zo klein mogelijk maakt:

  • Verdiep je in het gedrag van je paard: wijkt er iets af, dan kan dit belangrijke informatie geven
  • Goede socialisatie zorgt ervoor dat je paard ontspannen met veranderingen en spannende situaties om kan gaan
  • Ontworm je paard op tijd, en ruim mest in de wei zo snel mogelijk op om parasieten voor te zijn
  • Houd de wei en het hooi vrij van gevaarlijke planten. Ook pesticiden zijn gevaarlijk!
  • Bouw een verandering in voeding altijd langzaam op en af
  • Geef je paard altijd hoog kwalitatief voer en sla dit koel en droog op
  • Voer je het paard hooi of kuil vanaf een zandgrond, zoals de paddock? Leg het voer dan in een bak
  • Houd bij een schrale wei of periode van droogte het zandgehalte van de mest in de gaten
  • Voer je paard op vaste tijden, zo weet het lichaam waar het aan toe is en voorkom je spanning

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen: