Mijn paard is drachtig

drachtig paard

Wanneer je paard drachtig is, beleef je een bijzondere periode.

Je kunt niet wachten op de komst van het veulentje!

Maar voordat het kleintje er is, verandert er veel in het leven van de merrie.

Wat houdt de dracht bij paarden in?

En hoe verzorg je een drachtige merrie?

In dit artikel vertellen we je alles over de dracht bij paarden.

Dracht bij paarden

Wanneer je paard drachtig is geworden, ga je een bijzondere tijd tegemoet. Het woord “dracht” staat voor de periode dat de merrie een veulen in zich draagt, oftewel zwanger is. Het volgroeien van een veulen duurt zo’n 11 maanden, maar de start van dit proces kan ingewikkeld zijn.

De succesvolle bevruchting van een merrie hangt namelijk van beide ouderdieren af. Soms wordt een merrie een tijd bij de hengst geplaatst, er is echter geen garantie dat hier een dekking uit voort komt. Hiernaast kan dit veel tijd en energie vergen, zowel van de dieren als van personeel.

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen:

Hoe wordt een paard drachtig?

Vaak wordt voor een andere bevruchtingsmethode gekozen, genaamd ‘kunstmatige inseminatie. Hierbij wordt vers of eerder diepgevroren sperma van de hengst ingebracht bij de merrie, door een dierenarts. Of de merrie succesvol drachtig wordt, hangt van verschillende factoren af.

Gezondheid

Om drachtig te kunnen worden, moet de merrie lichamelijk gezond zijn. Dit betekent dat haar lichaamsconditie op peil moet zijn en er geen interne problematiek, zoals afwijkingen of ontstekingen, mag heersen.

Ook de mentale gezondheid is belangrijk. Herhaalde of chronische stress kan ervoor zorgen dat het lichaam de vrucht afstoot.

Hiernaast is het belangrijk dat de merrie niets onder de leden heeft. Daarom is correct en volledig vaccineren tegen influenza, tetanus en rhinopneumonie onmisbaar evenals ontwormen.

Vruchtbaarheid

De merrie dient vruchtbaar te zijn om het sperma succesvol te kunnen ontvangen. Merries zijn geslachtsrijp na hun eerste levensjaar, maar dienen voldoende volgroeid te zijn om de dracht tot een succesvol einde te brengen. Daarom wordt geadviseerd de eerste dracht niet eerder dan het derde levensjaar te laten plaatsvinden.

Maar een merrie is niet het hele jaar ontvankelijk voor de hengst. Merries worden zo tussen februari en augustus om de 3 à 4 weken ‘hengstig’, wat ‘vruchtbaar’ betekent. Dit duurt ongeveer 5 tot 7 dagen en kan herkend worden door verhoogde activiteit (onrust, speelsheid) en vocaliteit (hinniken, piepen).

In de laatste twee dagen van deze hengstigheid is een merrie extra ontvankelijk voor bevruchting.

Kenmerken van een drachtig paard

Maar hoe weet je nu of je merrie een veulentje draagt?

Wanneer na de dekking de hengstigheid terugkeert, is de bevruchting niet succesvol geweest. Echter, de eerste maanden van de dracht verlopen doorgaans zonder duidelijke kenmerken. Daarom is het belangrijk om je merrie door een dierenarts te laten controleren.

Na ongeveer drie maanden zal de buikomvang van de merrie toe gaan nemen door het groeiende veulen. Ook in gedrag kun je verschil opmerken, dit is echter net zo persoonsafhankelijk als bij mensen. De ene merrie wordt enorm aanhankelijk en wil alleen maar knuffelen, de ander zal niemand om zich heen kunnen verdragen.

Dit kan per dag verschillen.

Misschien zie je niet veel veranderen aan je paard en lijkt alles te gaan zoals voorheen. Maar de zorg rond je merrie en haar veulen wordt echter met de dag belangrijker.

Voeding voor een drachtig paard

Om je merrie op conditie te houden en het veulen een goede groei te bieden, is correcte voeding van levensbelang.

Zorg er allereerst voor dat je merrie met een passende conditie de dracht in gaat. Een te lage lichaamsconditie score kan leiden tot verlies van het ongeboren veulen, waar een te hoge score kan leiden tot allerlei zwangerschaps- en bevallingscomplicaties.

Vervolgens dient deze conditie de hele zwangerschap in de gaten gehouden te worden. Dit wil zeggen, men voert de merrie een goede kwaliteit ruwvoer en bij arbeid wordt dit ondersteund met basisbrok.

Eiwitten

Hiernaast dient de gehele dracht het eiwitgehalte van het ruwvoer toereikend te zijn. Eiwitten worden naarmate de dracht vordert steeds belangrijker, dit zijn namelijk de bouwstenen van het lichaam. In de laatste 3 maanden dient de merrie fijn, zacht en rijk ruwvoer te krijgen om verstopping te voorkomen, eventueel aangevuld met merriebrok.

Mineralen

Vanaf de 7e maand in de dracht heeft de merrie verhoogd calcium, fosfor, koper en ijzer nodig voor de ontwikkeling van het veulen. De mate van deze mineralen dient gecontroleerd te worden in het ruwvoer en anders bijgevoerd te worden.

Vitaminen en suikers

Vanaf de 8e maand zijn vitamine A en E extra belangrijk. Helaas komen deze meestal in te lage mate voor in het ruwvoer, waardoor zij als supplement of in merriebrok verstrekt dienen te worden. Voer echter alleen merriebrok bij een merrie die op conditie is. Voor te zware paarden brengt dit extra aan energie risico’s met zich mee.

Suikers en zetmeel dienen daarom maximaal 20 – 25% van de merriebrok uit te maken. Hiernaast mag maximaal 10% van het ruwvoer suikers bevatten, om problemen zoals hoefbevangenheid te voorkomen.

Drachtig paard en rijden

Een paard heeft regelmatige beweging nodig om gezond te blijven. Zo ook een drachtige merrie. Maar kun je met een paard in dracht gewoon blijven rijden?

Wanneer een drachtige merrie geen verhoogde kans op complicaties heeft, kun je gewoon met haar blijven rijden.

Het belangrijkste in de training is rust en regelmaat. Ga geen grote veranderingen meer doorvoeren in het trainingsschema, zoals verhoogde intensiteit of plotselinge, complete rust. Train je paard zoals altijd, bouw je training goed op en af en geef haar lichaam tijd om te herstellen (rust).

Hiernaast is regelmatig bewegen belangrijk om op conditie te blijven. Je paard mag niet te dik worden, dit verhoogt gezondheidsrisico’s tijdens de zwangerschap en bevalling.

In de laatste 3 maanden van de dracht dient men op de intensiteit van de training te letten. Het is aannemelijk, dat je merrie dan echt zwaarder wordt en minder uithoudingsvermogen krijgt. Hiernaast wordt afgeraden te springen met hoogdrachtige merries.

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen: