Een paard kopen: 10 onmisbare tips

paard kopen

Het moment is eindelijk daar, je gaat een paard kopen.

Hiervan hebben vele paardenliefhebbers jarenlang gedroomd.

Maar hoe voorkom je, dat dit moment verandert in een nachtmerrie?

En hoe vind je het paard dat bij jou past?

In dit artikel geven we je 10 onmisbare tips voor het aanschaffen van een paard.

Paard kopen

Misschien droom je vanaf jongs af aan ervan of twijfel je al jaren. Misschien is paardrijden wel een nieuwe liefhebberij en les je liever met één enkel dier dan met verschillende manegepaarden.

Wat je reden ook is, het moment kan aanbreken dat je ervoor kiest een eigen paard aan te schaffen. Zo, een hele beslissing. En dan begint het pas!

Want waar moet je allemaal op letten bij de aanschaf? En wat verwacht je eigenlijk van het paard?

Met deze 10 tips word je de meest voorbereide paardeneigenaar van Nederland!

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen:

Tip 1 – Stel je doel

Allereerst is daar je doel. Bedenk je eens: waarom wil je eigenlijk een paard kopen? Wil je in de sport gaan rijden, buitenritten maken, lessen? Misschien wil je helemaal niet paardrijden, maar gaat het je puur om de band met het dier.

Al deze vragen geven vorm aan de eerste stap van de aankoop: wat zoek ik eigenlijk, als toekomstig paardeneigenaar? Vul deze vraag aan: “Samen met mijn paard, wil ik graag …..”

Tip 2 – Bereken je budget

Je bent eruit wat je met je paard wilt gaan ondernemen. Vervolgens ga je nadenken over hoeveel geld je te besteden hebt. Denk hierbij niet alleen aan de aankoop (het startbedrag), maar ook aan kosten zoals:

  • Huisvesting
  • Benodigdheden zoals borstels, tuig, dekens, bescherming, etcetera
  • Voeding, zoals brokken, hooi, kuil, etcetera
  • Hoefsmid
  • Vaccinaties en eventuele dierenartskosten

Kun je het onderhoud van een paard betalen? En kun je een spaarpotje maken, voor wanneer er onverwachte hoge kosten opdoemen?

Hiernaast is het belangrijk je te informeren over welke prijs gangbaar is voor een paard. Wil je een paard dat zich heeft bewezen in de sport, met stamboom of beoordeling op de keuring? Hier komt altijd een prijskaartje bij kijken.

Tip 3 – Bepaal de afstand

Voordat je over het paard zelf gaat nadenken, kom je nog een belangrijk punt tegen. Hoever kun en wil je reizen om je droompaard te vinden?

Welk vervoer heb je tot je beschikking? En wil je per se een paard uit de buurt of reis je liever heel Nederland af op zoek naar de enige echte?

Tip 4 – Overweeg het type paard

Vervolgens komen we bij de vraag: welk paard past bij mij? Hierbij kun je kun je denken aan:

  • Afstamming
  • Geslacht
  • Leeftijd
  • Ras

Geen paard is hetzelfde. Toch hebben verschillende rassen of bloedlijnen bepaalde eigenschappen die (enigszins) voorspelbaar zijn. Denk hierbij aan bouw, karakter, maar ook (erfelijke) gezondheid. Dit zijn allemaal belangrijke onderdelen die aan moeten sluiten bij je Doel uit Tip 1.

Tip 5 – Vergaar belangrijk informatie

Je hebt besloten welk type paard je zoekt, wat je budget is en welk doel jullie gezamenlijk zullen hebben. Maar hoe kom je nu aan betrouwbare informatie, om je volgende keuzes op te baseren?

Tegenwoordig wenden veel mensen zich tot het Internet. Gelukkig zijn er enorm veel goede websites met paardeninformatie. Ook hebben veel fokkerijen, handelsstallen en maneges een eigen website. Zo kun je van een afstand oriënteren.

Toch zit er bij het Internet een addertje onder het gras. Iedereen kan hier alles op neerzetten, wat zo z’n voordelen kan hebben. Maar soms zetten mensen lelijke dingen op Internet, die niet per se waar hoeven te zijn.

Hiernaast kan een digitale waarheid gecreëerd worden, die in het echt heel anders blijkt te zijn!

Daarom is het belangrijk om de waarde van persoonlijke communicatie niet te vergeten. Ken je misschien paardeneigenaren, of mensen die een paard op een bepaald adres gekocht hebben?

Wat zegt je dierenarts, over het kopen van een paard? En wat voel je zelf eigenlijk, wanneer je naast een paard staat?

Tip 6 – Wees voorbereid bij verkopers

Google “paard kopen” en de eerste drie pagina’s met links bieden paarden aan vanuit alle hoeken en gaten. Hoe vind je een weg in de wirwar van verkopers?

Dat een website veel gebruikt wordt om paarden te kopen en verkopen, geeft geen garantie op succes. Ook hier is de sociale controle van persoonlijke communicatie belangrijk.

Kent iemand deze verkoper? En welke informatie kan men je geven over de paarden in de verkoop? Laat al je vragen beantwoorden en luister naar je gevoel.

Tip 7 – Probeer het paard uit

Voor welk doel je een paard ook aanschaft, het is altijd belangrijk eerst te uit te proberen. Hierbij bedoelen we niet alleen rijden, ook het contact met het dier zelf en de huidige eigenaar moet goed voelen.

Neem contact op met de huidige eigenaar en geef aan dat je misschien geïnteresseerd bent in het paard. Spreek af om langs te komen, maak hierbij duidelijke afspraken over wat er gebeuren gaat.

Probeer tijdens de afspraak zoveel mogelijk zelf te doen met het paard: uit de wei halen, poetsen, eventueel opzadelen en rijden. Door zoveel mogelijk situaties in de omgang te creëren, krijg je een algemeen beeld van het dier.

Bevalt het paard je? Maak met de eigenaar een afspraak over eventuele proeftijd. Wanneer binnen de proeftijd het paard niet bij je past, of andere problemen de kop opsteken, zal de verkoper het paard terugnemen.

Tip 8 – Onderzoek de gezondheid

Je wilt niet alleen een paard kopen dat bij je past, vaak moet het dier ook gezond zijn. In ieder geval moet je zoveel mogelijk op de hoogte zijn van eventuele gebreken. Dit voorkomt vervelende verrassingen en hoge kosten in de toekomst.

Je kunt er daarom voor kiezen om het paard klinisch of röntgenologisch te laten keuren. Doe dit óók wanneer een verkoper een recent keuringsrapport kan laten zien. Laat het paard keuren bij een gerenommeerde kliniek of dierenarts die je vertrouwt.

Tijdens de klinische keuring wordt een algemeen beeld gevormd van het bewegingsapparaat van het paard: beweegt hij soepel, regelmatig en fit?

Hiernaast kan men voor een röntgenologisch onderzoek kiezen; wil je het paard verzekeren dan is dit vaste prik. Hierbij worden röntgenfoto’s gemaakt van de benen, maar soms ook van de hals en rug. Zo kan de dierenarts gedetailleerd zien of het paard iets mankeert.

Tip 9 – Stel goede documentatie op

Wanneer je besluit een paard in proeftijd te nemen of te kopen, is het belangrijk om goede afspraken op papier te zetten. Welke zijn onmisbaar?

Gezondheid

De koper van een paard heeft een onderzoeksplicht, dit betekent dat je actief de gezondheid van het paard moet onderzoeken voordat je het aanschaft.

De verkoper daarentegen, heeft een meldingsplicht. Dit betekent dat alle informatie die belangrijk is voor de gezondheid van het paard gemeld moet worden.

Proeftijd

Hoe lang duurt de proeftijd? En bij welke specifieke problematiek moet de koper het paard terug kunnen brengen? Overleg eventueel met een dierenarts bij specifieke gezondheidsproblemen.

Prijs en papieren

Spreek af welke prijs voor het dier betaald zal worden en op welke manier. Documenteer ook wanneer de koper de eigendoms- en stamboekpapieren zal ontvangen evenals het paarden-paspoort en eventuele medische documentatie (geschiedenis).

Tip 10 – Neem de tijd voor aandacht

Eindelijk, je hebt het paard mee naar huis. De komende tijd wordt spannend en leuk, maar toch moet je met één ding rekening houden.

Niet alleen jij bent nieuw als paardeneigenaar. Het paard wat je gekocht hebt, zal ook moeten wennen aan zijn nieuwe leven. Niet alleen aan een nieuwe stal, weidemaatjes en omgeving, maar ook aan regels en jouzelf.

Geef daarom elkaar de tijd om te wennen aan het nieuwe leven met elkaar. Wie is dit andere wezen eigenlijk, wat heeft hij nodig om zich goed te voelen?

Geef voldoende rust en regelmaat in de basis, en bouw vanuit daar uit. Teveel nieuwe indrukken kunnen overweldigend zijn, dus pak de training rustig op. Een gebalanceerd begin is de basis van een hechte, stabiele vertrouwensband.

Altijd samen, door dik en dun. Veel plezier met elkaar!

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen: