Paard maait met zijn voorbenen

paard maait met voorbenen

Je paard maait met zijn voorbenen tijdens het lopen.

Het been zwaait hierbij tijdens het vooruit bewegen naar buiten (opzij). Wat heeft dit voor gevolgen?

Een maaiende gang kan iets zeggen over de beenstand van je paard.

Kan dit aparte loopje behandeld worden?

In dit artikel vertelt Paarden Pro je alles over maaibenen.

Paard maait met zijn voorbenen

Je paard maait met zijn voorbenen wanneer hij loopt. Deze afwijkende schwung in de gang komt regelmatig voor bij zijn soortgenoten. Maar wat houdt dit precies in?

Bij een maaiende beweging gaat er iets verkeerd bij het naar voren zetten van het been. In plaats van een rechte lijn naar voren, maakt het been een zwaai opzij na het optillen van de hoef. Er wordt als het ware een halve cirkel beschreven, waarna de voet recht voor het paard op de grond gezet wordt.

In de voetstappen van het paard zie je naar binnen geweken hoefafdrukken, vaak met de teen naar binnen gedraaid. Een maaiende beweging kan zowel bij de voor- als achterbenen plaatsvinden.

Maar hoe komt een paard hier eigenlijk aan?

Bedoel je met “maaien” de schrapende beweging die je paard met zijn voorbenen maakt, bijvoorbeeld tijdens het wachten of aansingelen? Lees dan ons artikel Paard schraapt met hoef.

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen:

Waarom maait mijn paard?

Maaien is iets wat veel paarden geheel onbewust doen. Doorgaans zijn ze namelijk niet bezig met hoe ze de voeten neerzetten. Hun gang is het grootste deel van de tijd een gevolg van hun lichamelijke bouw.

Toch vraagt dit de nodige aandacht van de eigenaar of ruiter. Een maaiende gang heeft niet per direct ernstige gevolgen, maar kan mettertijd wel problemen opleveren.

Ten eerste levert het maaien een moeilijkheid in de balans. Doordat het been naar buiten zwaait, wordt het lichaam van het zwaartepunt weggetrokken.

Ten tweede heeft je paard minder kracht in zijn beweging. Door de zwaai beweegt de kracht eerder opzij, dan voorwaarts. Dit maakt impuls, uithoudingsvermogen en evenwicht tot aandachtspunten.

Hiernaast belast je paard zijn gewrichten onevenredig. Op deze beweging zijn de gewrichten namelijk niet gebouwd, wat extra slijtage oplevert.

Zoals je kunt lezen, werkt een maaiende beweging het lichaam tegen.  En dat, terwijl het uit het lichaam zelf afkomstig is!

Een maaiende gang heeft namelijk alles te maken met de beenstand van je paard.

Maaibeen en beenstanden

Voet- en beenstanden zijn grotendeels verantwoordelijk voor de lichaamshouding van je paard. Hierdoor ook, voor de manier waarop hij kan bewegen!

Paarden met een maaiende gang hebben vaak een afwijkende beenstand. Nu bestaan er bijna geen paarden die volgens het perfecte, correcte plaatje gebouwd zijn. Maar bij maaien, zien we wel degelijk belangrijke aanwijzingen vanuit het lichaam.

Wil je meer lezen over voet- en beenstanden? Lees dan ons artikel Beenstanden bij paarden.

De maaiende beweging van de benen zien we bij twee afwijkende standen van het been. De toontreder en O-benen.

Toontreder

Een toontreder stand kan zowel in de voor- als achterbenen voorkomen. Bij de voorbenen draait het been vanaf de knie tot aan de hoef naar binnen. Hierdoor wijzen ook de hoefpunten naar binnen.

Bij de achterbenen staan de benen eveneens naar binnen gedraaid. Naast de typische houding van de hoef, is dit terug te zien in de naar buiten gedraaide spronggewrichten.

O-benen

In het geval van O- benen, neigen de voorknieën van voren gezien wat naar de zijkant.

Door deze afwijkingen ontstaat een ronding in de beenhouding. Normaliter lopen het spaak- en pijpbeen in een rechte lijn naar beneden, in het verlengde van de schouder.

Deze ronding echter, is naar buiten gericht. Hierdoor wordt de beweging van het paard naar buiten “meegenomen”. Met een maaiende zwaai tot gevolg.

Hoe kom je hiervan af?

Maaiende gang van je paard behandelen

Een maaiende gang zie je vaak terug wanneer het paard vrij loopt (zonder ruiter) of een tandje bijzet, bijvoorbeeld naar de wei toe. In deze vrije beweging, kun je goed terugzien hoe hij vanuit zijn lichaamsbouw loopt.

Doorgaans zijn dit de momenten waarbij je het maaien het ergste ziet. Ook wanneer je paard opgewonden raakt, kun je dit sterker bij hem waarnemen.

In sommige gevallen, kan door juiste behandeling het maaien bijna geheel onzichtbaar worden. Vaak echter, blijf je het toch wat zien. Beenstanden laten zich lastig corrigeren, hiernaast gaat er veel tijd overheen.

Een afwijkende beenstand behandelen begint met een goede, ervaren hoefsmid. Het paard kan aangepast beslag voorgeschreven krijgen, soms volstaat alleen gericht bekappen en bijvijlen. Laat dit altijd door een professional doen!

Hiernaast is het trainen van het lichaam belangrijk. Wanneer de spieren sterker worden, kunnen zij de beenstand enigszins corrigeren.

Maak samen met een ervaren instructeur een trainingsplan, zorg voor goede warming up & cooling down en geef de spieren voldoende tijd om te herstellen.

Afwisseling in de training zorgt voor een complete ontwikkeling van de bespiering. Introduceer echter nieuwe oefeningen in korte sessies om het lichaam te laten wennen.

Succes!

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen: