Paard ontwormen (inclusief ontwormschema)

paard ontwormen met ontwormingskuur

Je paard ontwormen is belangrijk voor zijn gezondheid.

Dit voorkomt uit de hand gelopen worminfecties, die onherstelbare schade aan kunnen richten.

Maar hoe ontworm je een paard?

En hoe vaak is dit nodig?

In dit artikel vertellen we hoe je een paard succesvol ontwormt, inclusief een ontwormschema.

Het belang van je paard ontwormen

Je paard ontwormen kan een lastig klusje zijn. Niet ieder paard laat de spuit in zijn mond zomaar toe en velen vinden de pasta niet echt lekker.

Maar op tijd en correct ontwormen is onmisbaar voor een goede gezondheid. Elk paard heeft wormen in zijn lichaam, deze vormen gelukkig niet direct gevaar.

Maar worden de aantallen te groot? Dan kan het lichaam serieuze schade oplopen.

Worminfecties bestaan er in alle vormen en maten. Zo ook de bijkomende klachten. Deze variëren van een doffe vacht, achterblijvende groei en verminderde eetlust tot koliek, benauwdheid en diarree. In ernstige gevallen loopt zo’n infectie dodelijk af.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de verschillende wormensoorten bij paarden? En wil je weten hoe een wormeninfectie behandeld wordt? Lees dan ons artikel Meest voorkomende wormen bij paarden.

Het paard dient hiertegen beschermt te worden, door periodiek ontworm-medicatie te krijgen. Maar de verschillende werkzame stoffen in deze medicatie beschermen niet tegen alle wormensoorten.

Laat je altijd adviseren door een dierenarts, sommige ontworm medicatie is gevaarlijk voor veulens!

Overleg daarom altijd met een dierenarts. Zij kunnen je adviseren tegen welke worm jouw paard beschermd moet worden en welke werkzame stof hierbij past. Het is vaak afhankelijk van het type medicatie hoe vaak de ontworming herhaald moet worden.

Tenminste, als je de wormenkuur bij je paard naar binnen krijgt. Hoe ontworm je een paard succesvol?

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen:

Hoe ontworm je een paard?

Je paard ontwormen kan via een orale spuit met pasta of tabletten. Voor tabletten wordt meestal gekozen wanneer het paard zich sterk tegen de spuit verzet. Veel paarden vinden dat namelijk maar niks!

Toch hoeft het toedienen van wormenpasta in de paardenmond geen gevecht te zijn. Wanneer je het paard rustig laat wennen en de medicatie kalm toedient, kan het verzet erg meevallen.

Gewenning

Zo’n harde spuit in je mond vinden de meeste paarden maar vreemd. Leer je dier van jongs af aan dat je hem overal aan kunt raken, ook bij de mond. Combineer dit met iets lekkers. Neem er uitgebreid de tijd voor, zodat het een fijne ervaring blijft.

Hiernaast kun je oefenen zonder wormenpasta in de spuit, maar iets lekkers zoals appelmoes of wat zachte slobber.

Toediening

Ga naast je paard staan en leg onder zijn kaak langs je hand op zijn snuit. Doe dit zacht en zonder dwang. Plaats de spuit naast de mondhoek en draai hem vervolgens de mond in op de plek waar normaliter het bit ligt. Hier zitten geen tanden.

Door de draai wijst de spuit richting het keelgat, waarna je de spuit rustig in de mond leegt. Slikt je paard de pasta niet door, voorkom dan dat hij zijn hoofd naar beneden hangt. Houd hiervoor je hand onder zijn kin, anders loopt de pasta zo zijn mond weer uit.

Hoe vaak moet je een paard ontwormen?

Correct je paard ontwormen is ontzettend belangrijk. Door jarenlang verkeerd ontwormen (met te veel of te weinig medicatie) hebben we de wormenpopulatie namelijk gedeeltelijk resistent gemaakt.

Dit betekent, dat de wormen en larven in het paardenlichaam niet meer doodgaan van het middel. Hierdoor is er steeds een vernieuwde soort medicatie nodig.

Echter, het ontwikkelen hiervan is een lang en duur proces. Daarom heeft de gezondheidszorg maar gelimiteerde versies van ontworm-middelen beschikbaar.

Om deze reden is het belangrijk dat je paard alleen ontwormd wordt wanneer dit echt nodig is. Maar wanneer is mestonderzoek en ontworming echt nodig? Paarden Pro zet de redenen voor je onder elkaar.

Voer mestonderzoek uit en ontworm (eventueel) je paard, wanneer deze:

  • Aan een nieuwe kudde wordt toegevoegd
  • Aan een nieuw weideseizoen begint, dus het land weer opgaat na afwezigheid
  • Als ‘besmet’ uit een mest- en of bloedonderzoek komt
  • Behandeld moet worden voor een eerdere besmetting
  • Drachtig is
  • In een wei met veel mest staat
  • Onderdeel van een grote kudde is
  • Met andere dieren op het land staat (runderen, schapen, ezels)
  • Met veel andere paarden op relatief klein land staat
  • Veel op stal staat
  • Zeven tot tien dagen oud is

Bij het houden van meerdere paarden tegelijk moet eerst gecontroleerd worden welke wormen er binnen de groep voorkomen. Hierna kan men per paard onderzoeken tegen welke worm zij behandeld dienen te worden. Dit limiteert het zoekgebied, de vele wormensoorten hebben namelijk specifieke bestrijdingsmiddelen nodig.

Hoeveelheid ontwormingsmedicatie

De hoeveelheid medicatie die je nodig hebt op je paard correct te ontwormen, hangt samen met zijn lichaamsgewicht. Bij te veel of te weinig medicatie loop je risico de wormen resistent te maken, waardoor het ontwormen niet meer helpt.

Dit lichaamsgewicht is in te stellen op de pasta tube, vraag bij tabletten om advies van de dierenarts.

Laat je altijd adviseren door een dierenarts, sommige ontworm medicatie is gevaarlijk voor veulens!

Weet je niet hoeveel je paard weegt? Gebruik een meetlint om de omvang van je paard in centimeters vast te stellen.

Ten eerste meet je de lengte van je paard, van zijn borstpunt tot einde van de heup. Ten tweede meet je de singelomvang: van bovenop de schoft naar beneden, onder de buik door en weer omhoog naar de schoft.

Met deze gegevens kun je het gewicht nauwkeuriger bepalen dan met een schatting op het oog. De berekening gaat als volgt:

((Singelomvang)² * Lengte) / 11,877 = Gewicht in kilogrammen

Eerst bereken je het kwadraat van de singelomvang (singelomvang * singelomvang). Dit getal doe je keer de lengte van je paard. Het getal wat hieruit komt (heel hoog!) deel je vervolgens door 11,877 en voilá.

Je hebt het geschatte gewicht van je paard berekend!

Ontwormschema voor paarden

Voor de meeste wormensoorten is de kans op besmetting tussen maart en november het hoogst. In deze periode moet geregeld mestonderzoek gedaan worden om op wormbesmetting te controleren.

Vertoont het paard symptomen of bestaat er twijfel? Dan is mestonderzoek aangevuld met bloedonderzoek nodig.

Er wordt geadviseerd om in oktober of november preventief tegen horzellarven te ontwormen. In december geldt dit voor lintwormen.

mestonderzoekschema-paard-voor-ontwormen

Ontwormen drachtige merrie

Tijdens de dracht dient een merrie elke 6 tot 8 weken ontwormd te worden, tot het moment dat het veulen gespeend is. Één dag voor de bevalling dient zij ontworming tegen de spoelworm te krijgen, de dag van de bevalling zelf tegen veulenworm. Dit, om het veulen tegen besmetting te beschermen.

Ontwormen veulen

Wanneer het veulen 7 tot 10 dagen oud is, dient hij ontwormd te worden tegen veulenworm en spoelworm. Dit moet na 6 weken herhaald worden. Hierna zal het veulen elke 6 tot 8 weken ontwormd moeten worden, tot het moment van spenen.

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen: