Je paard schuimt, wat er misschien wat gek uit ziet. Er gaan veel theorieën rond over het teveel aan speeksel rond de mond tijdens het rijden. Maar wat moet je nu geloven.
Hoe komt een paard eigenlijk aan schuim?
Is dit een positief signaal of juist niet?
En wat betekent het, wanneer je paard niet schuimt?
Lees alles over schuimen in dit artikel.
Je paard schuimt, wat betekent dit?
Je paard schuimt, waardoor hij een hele witte snoet krijgt. Misschien vraag je je af waar dit vandaan komt. Of heb je er een opmerking over gekregen van iemand anders.
Want over schuimende paarden bestaan veel verschillende theorieën. Vooral over schuimen tijdens het rijden.
Wat is deze witte laag om de mond eigenlijk?
In de mond wordt speeksel aangemaakt door de speekselklieren. Het smeert de weefsels en breekt zetmeel af met behulp van het enzym amylase. Maar ook, bevat dit slijmerige goedje eiwitten.
Eiwitten kunnen door het bewegen in de paardenmond als het ware ‘opgeklopt’ worden. Deze stollen dan en worden wit, waardoor ze goed zichtbaar zijn.
Maar waarom gebeurt dit tijdens het rijden?
Wil je hulp bij het trainen van je paard?
Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen:
Paard schuimt tijdens rijden
Veel mensen kennen het beeld wel van het sportpaard met de witgeschuimde lippen. De theorie ging vroeger, dat het paard schuimde omdat hij het bit niet goed aannam of niet goed kon slikken. Daarom werd schuimen vaak als negatief of zielig bevonden.
Recent onderzoek heeft echter uitgewezen, dat schuimen mogelijk niet zo negatief is als we dachten.
Het paard is zo gebouwd, dat hij speeksel aanmaakt wanneer zich iets in de mond bevindt. Daarom is het ook zo belangrijk om je paard (zo goed als) doorlopend ruwvoer aan te bieden. Zo kunnen ze blijven eten, waardoor het neutraliserende speeksel het scherpe maagzuur kan verzachten.
Zo voorkom je maagzweren en ander euvel.
Maar ligt er iets anders in de mond dan eten, dan kan het paard ook gaan speekselen. Men gaat er nu van uit, dat dit gebeurt bij het dragen van een bit.
Het paard heeft het bit in de mond, waardoor hij speeksel aan gaat maken. Voorwaarde is wel dat het dier voldoende ontspannen is. Hierdoor kan het parasympathische zenuwstelsel de lichaamsprocessen voldoende reguleren, zodat er ruimte blijft voor bijvoorbeeld het verteringsproces.
Is het paard gespannen, dan neemt het sympathische zenuwstelsel het over. Dit gedeelte van het autonome zenuwstelsel richt zich op de vecht- en vluchtreactie, waardoor andere processen even geparkeerd worden.
De conclusie bij deze theorie is dus: schuimt je paard, dan is hij ontspannen. Het schuimen zou hierdoor ook mogelijk zijn bij het rijden zonder bit, omdat het harnachement met rijden en dus met bit (wanneer voorheen gebruikt) geassocieerd wordt.
Paard schuimt tijdens het eten
Het schuimen kan echter ook op andere momenten voorkomen. Sommige eigenaren maken mee, dat hun paard schuim rond de mond heeft zitten tijdens het eten.
Dit hoeft op zich geen probleem aan te geven. Toch is dit wel een punt van aandacht. Het wekt namelijk de indruk, alsof het paard teveel speeksel aanmaakt.
Zo ook als het paard kwijlt, in plaats van schuimt. Kwijl is dik, doorzichtig en vormt vaak draden terwijl het de mond uitloopt. Ook dit kan schuim vormen wanneer het paard intensief kauwt.
Maar kwijl kan een teken zijn van onderliggende problematiek. Denk hierbij aan een wond op de tong of tandproblemen. Daarom is het in dit geval belangrijk om een paardentandarts in te schakelen.
Paard schuimt maar aan 1 kant van de mond
Je bent lekker aan het trainen en kijkt naar het mondje van je paard. Wit schuim, dat betekent misschien wel ontspanning. Maar draai je het paard de andere kant op, dan zijn de lipjes ineens brandschoon.
Hoe komt dit?
Ook aan één kant van de mond schuimen heeft mogelijk te maken met spanning en ontspanning. Veel paarden hebben een ‘goede’ en ‘moeilijkere’ kant met rijden. Net zoals wij.
Soms moet je paard gewoon aan zijn ‘moeilijkere’ kant nog even los komen, om te kunnen gaan schuimen. Maar soms is je paard nog niet in balans en kan hij zijn moeilijkere kant nog niet ontspannen.
Laat dit systematisch terugkeren in de training en werk hier stapsgewijs aan. Soms is het raadzaam om een osteopaat in te schakelen om te helpen bij het rechtrichten of het lokaliseren van mogelijke problematiek.
Laat ook een tandarts het gebit van je paard controleren.
Better safe, than sorry!
Wil je hulp bij het trainen van je paard?
Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen: