Paardenverzekering: je paard verzekeren of niet?

paard verzekeren

Je paard verzekeren met een paardenverzekering: wel of niet doen?

Lees hier meer over de voor- en nadelen.

Daarnaast leggen we uit wat een paardenverzekering inhoudt.

En helpen helpen we je met objectieve informatie een bewuste keuze te maken.

In dit artikel duiken we in de paardenverzekering!

Je paard verzekeren

Elke paardeneigenaar denkt wel eens: Wat als de dierenartsrekening te hoog wordt? Dit is geen vreemde gedachte. Paarden houden is een kostbare zaak. Bij gezondheidsproblemen kunnen de kosten in de duizenden euro’s lopen.

Denk aan kreupelheid, koliek, rugklachten. Hier komt veel specialistische zorg bij kijken en wellicht zelfs een kliniek bezoek. Staat je paard daar een aantal dagen? Dan kan de rekening enorm zijn, evenals met operaties.

Maar niet elke paardeneigenaar heeft een goed gevulde buidel om deze kosten op te vangen. Daarom is er, net als bij mensen, een verzekering in het leven geroepen. Speciaal voor je paard!

Steeds meer verzekeraars bieden een paardenverzekering aan. De meeste aanbieders zijn gespecificeerd in paard en zorg. Je betaalt een vast bedrag per maand, wat veelal gebaseerd wordt op geslacht, ras en leeftijd van je paard.

De verzekeringen komen tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Waar vroeger alleen het plotseling inslapen van een paard door ongevallen of ziekte vergoed werd, kun je het nu zo gek niet bedenken. Ook aanvullende verzekeringen, zoals transport-, operatie- en zelfs benodigdhedenverzekeringen (trailer, zadels etc) zijn mogelijk.

Kom je voor (specifieke) medische kosten te staan? Dan zal de verzekeraar deze (gedeeltelijk) voor je vergoeden. Vaak kennen de te kiezen pakketten een eigen risico bedrag, net als bij mensen.

Maar kost zo’n verzekering niet heel veel geld? En moeten paarden eigenlijk verzekerd zijn?

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen:

Je paard wel of niet verzekeren?

Dit klinkt bijna te mooi om waard te zijn. Met je paard verzekeren, betaal je een vast bedrag per maand en vervolgens worden alle rekeningen vergoed.

Deze aanname is dan ook niet helemaal realistisch. Een paardenverzekering bestaat uit specifieke clausules die aangeven welk percentage van de kosten in verschillende situaties uitgekeerd wordt. Dit moet duidelijkheid verschaffen voor de paardeneigenaar, maar ook de verzekeraar zelf.

Bij het accepteren van een nieuwe klant, houdt een verzekeraar rekening met een aantal factoren. Deze specifieke factoren kunnen een gezondheidsrisico aanduiden. Aan de hand van deze factoren maken ze een profiel van je paard, om toekomstige kosten te kunnen voorspellen.

De volgende factoren zijn belangrijk:

Leeftijd

Allereerst is daar de leeftijd van je paard. Men gaat ervan uit dat oudere dieren vaker medische zorg nodig hebben dan jonge. Bij de meeste verzekeringen worden daarom paarden tot 15 jaar oud geaccepteerd.

Ouderdom brengt doorgaans allerlei kwaaltjes met zich mee. Van gewrichts- en gebitsslijtage tot verminderde orgaanwerking en de ziekte van Cushing. Ben je financieel opgewassen tegen de oude dag van je paard?

Ras

Specifieke paardenrassen en typen brengen verschillende risico’s met zich mee. Waar een Arabier eerder een maagzweer oploopt, is een koudbloed gevoeliger voor hoefbevangenheid.

Kijk eens goed naar de stamboom van je paard: wat weet je van de ouderdieren? Welke gezondheidsproblemen zijn zij in hun leven tegengekomen, en hoe vergaat het (half)broers en zussen? Genetica kan een waardevol inzicht scheppen voor de toekomst.

Geslacht

Bij mannelijke dieren komen andere gezondheidsrisico’s voorbij dan bij vrouwelijke. Denk aan prostaat- of castratieproblemen, maar ook aan risico’s met dracht en baarmoeder.

Als eigenaar kun je bovenstaande factoren zelf ook doornemen bij de beslissing rond een paardenverzekering. Hoeveel betaal je nu al, om je dier gezond te houden? En wat verwacht je voor de toekomst?

Huidige gezondheid

Je weet nu welke punten voor een paardenverzekeraar belangrijk is. Dit zijn echter voor jou als eigenaar ook belangrijke indicatoren: verwacht je een verzekering nodig te hebben?

Kijk eens goed naar je paard. Hoe ziet hij er eigenlijk uit? En wat is zijn karakter?

Je paard kan bijvoorbeeld te dik zijn, te dun, een goede conditie hebben of een slechte. Vraag je eens af: heeft je paard een bepaalde kwaal die steeds terugkeert? Of is het zo’n type die altijd wel wat heeft?

En is jouw paard een lompe doerak, die geregeld een hek omver rent? Of is hij misschien wat nerveus met rijden?

Het algehele risico, zoals we dit noemen, hangt af van al deze verschillende stukjes informatie. Deze puzzelstukjes vormen een risicoprofiel voor je paard. Wanneer je deze punten onder elkaar zet, lijkt een beslissing rondom verzekeren snel gemaakt.

Maar wat zijn hier eigenlijk de voor- en nadelen van?

De voordelen van je paard verzekeren

Je hebt nu een beeld gevormd van de gezondheidsrisico’s, en dus medische kosten, rond je paard. Hierdoor rijst de vraag: dus, verzekeren?

Het is belangrijk om te weten dat een verzekering niet standaard alle hoge kosten doet verdwijnen. Eigenlijk is de vraag om wel of niet te verzekeren, heel strategisch. Wat biedt een verzekeraar aan? En wat moet je zelf gaan betalen?

Om de keuze makkelijker te maken, zetten we hier de voor- en nadelen van een paardenverzekering op een rij.

Voordelen paardenverzekering

1. Hoge kosten worden verspreid of verdeeld

Door premie te betalen, betaal je eigenlijk al voor medische kosten in de toekomst. Hierdoor hoef je (een deel van) de kosten op het moment suprême niet in één keer op te hoesten.

2. Je kunt voor betere behandeling kiezen.

De financiële ruimte die je creëert door te verzekeren, werkt niet alleen door in je portemonnee. Hierdoor is de stap naar een betere, vaak duurdere behandeling gemakkelijker te overwegen.

Denk echter altijd aan het welzijn van je dier. Natuurlijk wil je hem zo lang mogelijk bij je houden, dat begrijpt iedereen. Maar houd altijd in de gaten of het resultaat van de behandeling de beste kwaliteit van leven biedt.

3. Ook lage, terugkerende kosten worden vergoed.

Denk hierbij aan consult kosten, maar soms ook vaccinaties en herhaalmedicatie. Let hierbij goed op welk pakket je kiest, je bepaalt namelijk zelf waarvoor je wilt verzekeren.

De nadelen van je paard verzekeren

Helaas kent een paardenverzekering niet alleen positieve punten. Soms loop je tegen onverwachte situaties of onduidelijkheden aan. Dan betaal je maandelijkse premie, maar ineens ook dierenartskosten!

Hieronder geven we de nadelen van een verzekering voor je paard.

Nadelen paardenverzekering

1. Premies kunnen hoog oplopen.

Is je paard al wat ouder, of heeft hij medische geschiedenis? Dan kan de verzekeraar een behoorlijk hoog maandbedrag vragen, omdat ze het gezondheidsrisico hoger achten.

2. Dekking is vaak niet volledig.

Naast je premie, zul je bij hoge kosten ook een deel zelf moeten betalen. Lees daarom vóór het afsluiten van een verzekering heel goed de voorwaarden door.

De verzekeraars werken vaak met een maximaal (totaal) vergoedingsbedrag per jaar. Hiernaast heb je vaak heb je ook een eigen risico bijdrage. Let op: dit kan voorkomen in een vast percentage van de gemaakte kosten of een vast bedrag.

3. Lang niet alles wordt vergoed.

Ja, je kunt je pakket meestal naar wens aanvullen. Maar lees je goed in en kijk waar de mazen in de afspraak kunnen zitten. Wat hoe bepaalt men bijvoorbeeld, dat iets al “eerder” aanwezig was?

Hiernaast zijn er ongelooflijk veel verzekeraars die een paardenpakket aanbieden. Hoe vind je de weg in het oerwoud van mooie beloften? Het allerbelangrijkste hierbij, is: lezen.

Bedenk van tevoren welk pakket jij bij je paard vindt passen. Schrijf de verschillende onderdelen op en zoek uit hoeveel geld per maand je hier aan wil en kan besteden.

Hiernaast maak je ook de keuze voor een dier-gerelateerde aanbieder, of een verzekeraar die algemener te werk gaat. Zo hebben sommige verzekeraars pakketten voor mens, bedrijf én dier. Anderen specialiseren zich helemaal op dieren. Waar voel jij je goed bij?

Je paard verzekeren: Alternatieven

We hopen dat we jullie zoveel mogelijk inzicht hebben gegeven in het kiezen van een paardenverzekering. Je vraagt je misschien af: loop ik financieel meer risico, wanneer ik mijn paard niet verzeker?

Hier hoef je niet per se bang voor te zijn. Je kan natuurlijk zelf maandelijks een bedrag opzij zetten, waarmee je voor medische kosten spaart. We raden je wel aan, om zoveel mogelijk van dit spaarpotje af te blijven.

Een operatie kost al gauw een paar honderd euro. Waarschijnlijk kon je dat consult of die medicatie à 30 euro per maand wel missen. Maar haal je dit standaard uit het spaarpotje? Dan heb je bij een grote uitgave misschien te weinig!

Hiernaast kan je spaarpotje nog (lang) niet vol genoeg zitten voor een grote operatie of dure behandeling. Maar vaak moet je paard zo snel mogelijk geholpen worden. Ga in overleg met je omgeving, misschien kunnen familie of vrienden je helpen?

Praat ook met de dierenarts: soms willen zij je financieel tegemoet komen of kun je in termijnen betalen. Niet geschoten is altijd mis!

Word nóóit boos op je dierenarts, wanneer dit niet mogelijk is. Zij hebben alleen het beste met je dier voor, maar als hun bedrijf in het nauw komt kunnen ze jullie ook niet meer helpen.

Hiernaast kun je ook een lening afsluiten, let hierbij wel goed op de voorwaarden. Reken er altijd op, dat je hiervoor meer geld betaalt dan je geleend hebt!

Succes met het kiezen voor (of tegen) een verzekering!

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen: