Paardennamen: hoe vind je een goede naam voor je paard?

paardennamen

Paardennamen uitkiezen is leuk en lastig tegelijk. Voor een passende naam moet je bijvoorbeeld het karakter van het paard goed kennen of iets leuks verzinnen bij zijn uiterlijk.

Maar soms moeten namen ook aan regels voldoen, zoals bij een speciaal ras of stamboek.

Hoe verzin je een leuke naam?

En welke regels bestaan hierover?

Lees hier alles over het uitkiezen van paardennamen.

Paardennamen met betekenis

Een naam voor een paard kiezen is heel leuk om zelf te mogen doen. Het vergt wat creativiteit, tijd, basiskennis van het specifieke dier en de eventuele regelgeving hiervoor.

Vaak is het leuk als de naam iets voor jou betekent of ergens voor staat. Dit kan het karakter zijn van het dier, een woord in een andere taal, maar ook een symbool voor jou.

Is dit bijvoorbeeld je eerste eigen paard? Dan kun je dit benadrukken door een naam te kiezen zoals First Love (eerste liefde) of Yin Yang (balans).

Maar een naam kan ook een associatie bij je oproepen. Misschien doet dit paard je wel denken aan je eerste lievelingspony of die grappige hond van de overburen. Hier kun je de naam ook van ‘lenen’!

Met de naam kun je ook de eigenschappen van het paard benadrukken, zoals bijvoorbeeld  Happy (blijdschap), Funny (grappig) of Boefje.

En wat dacht je van iets opvallends bij zijn uiterlijk? Hierdoor ontstaan namen zoals Zwartje, Vlekje of Giant (reus).

Zoals je ziet geeft ook het gebruik van verschillende talen ons opties tot creativiteit. Maar waar moet je beginnen?

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen:

Paardennamen voor merrie

Veel paardennamen zijn uniseks, wat betekent dat ze voor zowel merries als hengsten gebruikt kunnen worden. Toch zijn er ook veel namen die speciaal op één geslacht gericht zijn.

Hierbij kun je denken aan een specifieke meisjesnaam zoals Lize, Eefje of Maaike. En wat dacht je van buitenlandse meisjesnamen, zoals Julie, Aïsha of Soraya?

Ook een vertaling van iets dat associeert met een vrouw, kan bij je paard passen. Is jouw paard een mooie dame? Denk dan bijvoorbeeld aan het Engelse Pretty Lady of het Franse Belle Madame.

Maar misschien lijkt de rode haardos van jouw paard wel wat op de mooie, stoere Ygritte van de TV -serie Game of Thrones? Of misschien doet ze je wel denken aan de elegante dame Guinevere, uit het verhaal van Koning Arthur?

Paardennamen voor hengst

Zo ook met het kiezen van een hengstennaam. Je kunt voor Nederlandse jongensnamen kiezen zoals Kees, Sam of Guus. Ook buitenlandse namen, zoals Gavin, Keano of Hakan kunnen goed bij je gevoel passen.

Hiernaast kun je een vertaling van iets passends gebruiken, of de vertaling in de naam gebruiken. Een voorbeeld hiervan is Boyke (Boy, betekent jongen).

Vergeet hierbij niet alle boeken, series en films die je kent. Zat daar geen leuke acteur bij met een stoere naam?

Paardennamen voor een stamboek

Soms ben je niet helemaal vrij in je keuze voor namen. Stamboeken zoals die van het Belgisch Warmbloedpaard, Draver, Fjordenpaard, Fries, KWPN en de Shetlander hebben elk (een) specifieke startletter(s) waaruit je kunt kiezen.

Een greep uit de letters voor 2018, zijn bijvoorbeeld:

BWP: S

Fjord: O

Fries: G, H of I

KPWN : N

Veulens van Groninger paarden, Haflinger, Hannoveraan en NRPS dienen bij hengsten altijd vernoemd te worden naar hun vader. De keuze bij merrienamen staat vrij.

Bij Trakehners dient juist altijd (gedeeltelijk) vernoemd te worden naar de moeder, zodat merrielijnen goed herkenbaar blijven.

Friese paardennamen

Hiernaast volgt men vaak tradities in het uitkiezen van namen. Zo hebben Friese paardennamen vaak een Friese achtergrond, zoals Fraukje, Jelle of Tjerk.

IJlanders worden ook vaak in de taal van herkomst vernoemd, met namen zoals Björk, Fjörgyn of Gunnar.

Aparte paardennamen

De naam voor je paard hoeft niet altijd uit één woord te bestaan. Veel Quarter Horses hebben zelfs een klein zinnetje als naam, zoals Find a Buyer of Raise Your Glass.

Vaak komt hierbij de naam van één of meerdere (groot)ouderdieren terug. Voorbeeld is de fokhengst Hollywood Dun it. Zijn vader heet Hollywood Jac, zijn moeder Blossom Berry (wat de dochter is van Dun Berry).

Of wat dacht je van de beroemde springhengst Baloubet du Rouet? Zijn vader heette Galoubet A en zijn moeder Mesange du Rouet.

Ook worden paarden vernoemd door de naam erg op die van hun vader of moeder te laten lijken. Als voorbeeld hebben we de NRPS/KWPN hengst Cantos en zijn zoon Casantos.

Dit doet men ook geregeld met fokkerijnamen. Denk maar aan de beroemde KWPN- hengst Broere Jazz, van Stoeterij Broere of Ramiro Z, van de Zangersheide.

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen: