Paardrijden zonder zadel

paardrijden zonder zadel

Paardrijden zonder zadel is niet voor iedereen weggelegd.

Veel volwassenen vinden dit uitdagend en ook het paard kan dit spannend vinden.

Toch kan het een leuke afwisseling zijn en leert de ruiter beter meebewegen met het paard.

Maar hoe blijf je zonder zadel zitten?

En is zadelloos rijden eigenlijk wel goed voor je paard?

Paarden Pro vertelt je alles over rijden zonder zadel.

Zonder zadel rijden

Paardrijden zonder zadel is van alle tijden. Aan het begin van de domesticatie van ons moderne paard, had men zelfs nog geen zadels!

Kon je zelf niet op de paardenrug blijven zitten? Dan lag je geregeld naast je paard.

Toch gaat het verhaal dat de eerste paardenzadels zo’n 5000 jaar geleden ontstonden. En dat was niet voor niets.

Paarden werden intensiever gebruikt met rijden, waardoor men ondersteuning nodig had om zowel het paard als de ruiter hier zonder blessures doorheen te helpen.

Daarom wordt doorgaans geadviseerd om ondersteuning te gebruiken tijdens het rijden zonder zadel. Vaak kan dit in de vorm van een barebackpad. Dit is een verdikt dek dat de ruiter steun geeft en de paardenrug beschermt.

Deze wordt met een singel rond de buik vastgemaakt, maar heeft geen zadelboom, voorgevormde zadelzitting, zweetbladen of stijgbeugels. Soms zijn er in lichte mate ondersteunende kussens of kniewrongen aangebracht.

Lees ook: Een paard opzadelen

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen:

Zadelloos springen

Oefeningen rijden zonder zadel kan goed zijn voor de vaardigheden van de ruiter. Door het ontbreken van een boom, zitting en stijgbeugels, heb je directer contact met het paardenlichaam en de rug. Hierdoor train je het meebewegen met je paard, je algehele houding, balans en zit.

Deze onderdelen zijn belangrijk wanneer je een paardenlichaam goed wilt trainen. Kun je niet goed meebewegen, dan zit je mogelijk je paard in de weg. En kun je het paard niet goed voelen? Dan spreken jullie niet dezelfde taal.

Ook neemt dit onnodige spanning in de spieren van de ruiter weg. Span je teveel aan? Dan kun je niet meebewegen en raak je uit balans.

Hiernaast kan het fijn zijn voor het paard om niet altijd gezadeld te zijn. Ook zij voelen meer contact met de ruiter zonder.

Je kunt veel verschillende oefeningen doen zonder zadel. Niet alleen de verschillende gangen en dressuuroefeningen, maar ook bijvoorbeeld springen!

Springen zonder zadel is de ultieme balans oefening voor zowel ruiter als paard. Zit de ruiter niet in evenwicht, dan kan het paard de sprong niet goed nemen. En vice versa!

Begin hiervoor altijd met balkjes lopen, wat je uitbreid naar een laag sprongetje. Neem de tijd om de basis goed aan te leren. Hoog springen is misschien spannend en leuk, maar niet goed voor jullie wanneer dit wat te hoog gegrepen was.

Lees ook: Welk zadel past bij mijn paard?

Is paardrijden zonder zadel slecht voor je paard?

Paardrijden zonder zadel kan voor zowel paard als ruiter een fijne afwisseling zijn. Dit is echter alleen goed voor het paardenlichaam, wanneer het paard correct gereden en beschermd wordt.

Ten eerste is daar het belang van de barebackpad, die de rug beschermt tegen de zit van de ruiter. Een barebackpad verdeeld de druk van de ruiter gelijk over de rug. Of je nu goed zit of niet, de druk van je lichaam is zonder pad zeer geconcentreerd op één punt. Hierdoor kan de gevoelige paardenrug blessures oplopen.

Ten tweede dient de ruiter correct op het paard te zitten. Een verkeerde houding kan het paard scheef trekken of druk leggen op verkeerde delen van het lichaam. Hierdoor kan het paard geen correcte, dragende houding aannemen.

Als laatste is het rijden zelf van belang. Zonder zadel rijden, betekent niet dat alle training die we in het zadel leren niet meer geldt. Ook hier dient de ruiter een dragende achterhand bij het paard te creëren, met impuls en ontspanning.

Is paardrijden zonder zadel dus slecht voor je paard? Nee, dat is het niet. Mits de paardenrug goed beschermd wordt, de ruiter correct zit en het paard correct gereden wordt.

9 Tips voor paardrijden zonder zadel

Rijden zonder zadel is best lastig. Maar hoe beter je zonder zadel rijdt, hoe beter jullie aan lichamelijke gezondheid kunnen werken.

Daarom heeft Paarden Pro 10 adviezen voor de zadelloze ruiter.

1. Leg de lat laag

Het is best even wennen, zo zonder zadel. Begin in stap en rijd rustig rondjes zodat je aan het gevoel went.

2. Voel jezelf en je paard

Goed rijden begint bij het registreren van bewegingen in je eigen lichaam en die van het paard. Ga je hele lichaam door, van je voeten tot je kruin. Voelt je paard jou ook? Hoe merk je dit?

3. Laat je leiden door het paardenlichaam

Dit betekent niet, dat je paard niet hoeft te reageren op hulpen. Vraag je echter af waarom hij dit niet doet. Houd jouw zit hem misschien tegen? Zonder zadel voel je juist dit soort problematiek goed.

4. Zorg voor complete ontspanning in je lichaam

Dit gaat het beste, wanneer je paard ook een rustig, ontspannen tempo aanhoudt. Ontspan je teugels en haal diep adem. Lukt dit niet? Laat dan de eerste keren iemand je paard voor je leiden, aan de teugels of longeerlijn.

5. Gebruik het handvat op de bareback

Deze geeft steun wanneer je dreigt te spannen met je spieren. Pak de handgreep, ontspan je benen en maak ze lang. Ga goed op je zitknobbels (ronde, uitstekende botjes aan het bekken) zitten en voel de paardenbeweging in je bekken.

6. Gebruik je buikspieren voor een correcte zit

Ook al vragen we om een rechte rug bij de ruiter, de buikspieren zorgen voor een goed evenwicht. Kantel je bekken naar voren en leun heel licht naar achter. Voel je hierbij je buikspieren licht aantrekken? Dan zit je goed!

7. Ontlast de paardenrug door te lichtrijden

Bij paardrijden zonder zadel hoef je niet altijd door te zitten in draf. Door je bovenbenen licht aan te spannen, kun je ook lichtrijden!

8. Kies een vertrouwd paard

Leer paardrijden zonder zadel op een bekend paard dat je vertrouwt. Dit brengt voor beiden rust.

9. Geniet!

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen: