Quarter Horse

quarter horse

De Quarter Horse of Amerikaanse Quarter Horse is een Amerikaans paardenras dat zeer veel gezien wordt in de Western sport. Ze staan bekend om hun vriendelijke karakter, kracht en souplesse.

Als veelzijdig ranchpaard is dit ras van alle markten thuis. Sport, aangespannen en urenlange buitenritten, ze hebben het in een mum van tijd onder de knie.

Door hun ongekende populariteit is het aantal paarden fors toegenomen, waarbij ook een extra kijk op (zeldzame) erfelijke aandoeningen komt kijken. Dit ras is robuust, maar vererft zo nu en dan akelige syndromen.

Daarom is het van belang ouderdieren altijd goed te laten testen.

Wil je weten waarom de Quarter Horse wereldwijd zo populair is? Lees het hier!

Achtergrond van de Quarter Horse

De Quarter Horse is van oorsprong een Amerikaans paardenras.

In de 15e eeuw bracht de kolonisatie van de Verenigde Staten veel Engelse avonturiers overzee. Al snel bleek dat de Engelse volbloedpaarden niet voor het nieuwe leven geschikt waren.

Men zocht een vlug, maar werkwillig, vriendelijk en sterk paard om lange afstanden mee af te leggen en zware lasten te vervoeren.

Vervolgens werd het Engelse Volbloed gekruist met verschillende Arabische, Turkse en Franse rassen (zoals het Arabisch volbloed, de Berber en de Percheron), die overzee kwamen met andere koloniserende partijen. Hieruit ontstond een stevig, gespierd, maar onvermoeibaar en snel type.

Dit nieuwe ras kreeg de naam “Colonial Quarter of a Mile Running Horse” en werd al snel populair. Zowel om zijn tomeloze inzet en fijne karakter tijdens het ranchleven, als in races en rodeo’s.

Want in de typisch Engels races (die zich een kwart van een mijl uitstrekten) blonk deze snelle krachtpatser uit als geen ander!

Na de komst van de stoomtrein en de auto daalde de populariteit. Gelukkig werd het ras opgevangen door een groep liefhebbers, die in het jaar 1940 de American Quarter Horse Association oprichtten. Zo werd het ras in stand gehouden en zijn er tegenwoordig meer dan 4 miljoen geregistreerde Quarter Horses.

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen:

Uiterlijke kenmerken

De Quarter Horse is een gespierd, maar wendbaar paard. Ze zijn relatief klein en kort gebouwd, maar bezitten veel evenwicht en snelheid.

Het hoofd is kort met een breed voorhoofd en een rechte neus. Ook de kaak is breed, de oren zijn klein en de ogen staan sprekend. De hals is niet te lang, en loopt over in een brede borstkas en korte rug.

De rug bevat een lage schoft, die uitloopt in een schuine schouder en gespierde, ronde achterhand.

Officieel mag de vacht alleen uit een effen kleur bestaan. De bekendste hiervan zijn Bay (bruin), Sorrel (vos) en grijs. Maar ook kleuren zoals zwart, Buckskin (valk), palomino en roan worden geregeld gezien. Enkele witte aftekeningen zijn toegestaan, echter bonte paarden krijgen een aparte vermelding.

De Quarter Horse komt tegenwoordig voor in twee verschillende typen: het korte, kleine Stocktype en de slankere, hogere renpaardversie. Daarom lopen de verschillende stokmaten nogal uiteen, van zo’n 1,40 m tot 1,60 m. Ze wegen zo tussen de 500 en 600 kilo.

Karaktereigenschappen van de Quarter Horse

Voor het leven in de Nieuwe Wereld werd bij Quarter Horse ook veel nadruk op het karakter gelegd. Het moest een intelligent, maar gelijkmoedig en meegaand dier zijn. En dat is gelukt!

Quarters zijn heel vriendelijk van aard en zeer vergevingsgezind. Ze zijn kalm, betrouwbaar en heel leergierig. Maar door hun volbloed achtergrond kun je ook hetere exemplaren treffen.

De fellere typen zijn geschikt voor delen van de sport waar snel gereageerd moet worden, zoals Cutting en Reining. De koelere paarden zijn juist voor recreatie en maatschappelijk werk geschikt, zoals therapie- en politiepaarden.

De Quarter Horse wordt ook wel ‘het ideale familiepaard’ genoemd, omdat ze zacht zijn in de omgang en overal wel voor te porren zijn. Ze zijn intelligent en denken graag met hun trainer mee.

Er zijn dan ook takken van de Western sport waar het paard bijna geheel autonoom zijn taken uitvoert!

Maar dit ras is absoluut geen zacht ei. Voor het hoeden en begrenzen van groot rundvee moet je moed en een goed plan hebben. Bij sportonderdelen zoals Roping en Cutting komt naar voren dat bij de Quarter deze eigenschappen zegevieren.

Verzorging en gezondheid

De Quarter Horse is gefokt als een sterk, vriendelijk paard. Helaas zijn er heel wat erfelijke aandoeningen bij dit ras bekend. Deze aandoeningen komen niet vaak voor, maar de populatie is enorm.

Hierdoor ontstaat meer inzicht in de zwaktes van het ras.

Soms komt een genetische huidaandoening voor, genaamd Hereditary Equine Regional Dermal Asthenia (HERDA). Hierbij laat de bovenste huidlaag los, met blaren, open huid en littekenvorming als gevolg. Deze aandoening is ongeneselijk, wat betekent dat de paarden niet ingezet kunnen worden voor gebruik.

Ook komt Hyperkalemic Periodic Paralysis Disease (HPPD) soms voor. Dit is een spierziekte, die leidt tot aanvallen van spierkrampen, verlamming, flauwtes en moeizame ademhaling. Soms kan een aanval zo heftig worden dat het paard overlijdt.

Er bestaat geen genezing voor deze aandoening, echter kan men de kans op een toeval verkleinen door het verlagen van het kaliumgehalte in het bloed.

Hiernaast ziet men soms de aandoening Polysaccharide Storage Myopathy (PSM) bij dit ras. Dit is een genetische ziekte waarbij glucose niet opgeslagen kan worden in het lichaam. Bij activiteit vertonen de paarden symtpomen van spierbevangenheid, kreupelheid en pijn.

Er bestaat geen genezing, de aandoening kan echter met het juiste dieet en passende beweging onder controle gehouden worden.

Helaas wordt soms ook de erfelijke spierafwijking Glucose Branching Enzyme Disease (GBED) gediagnosticeerd bij Querter Horses. Hierbij zijn de spieren ernstig verzwakt, omdat het lichaam geen glucose kan opnemen. Vaak is deze ziekte dodelijk en moet het paard op jonge leeftijd om welzijnsredenen geëuthanaseerd worden.

Ook zien we incidenteel het Overo Lethal White Syndrome (OLVS). Met deze aandoening is het laatste deel van de darm verlamd, omdat de zenuwbanen hier niet goed ontwikkeld zijn. Helaas kan dit niet verholpen worden en wordt het paard gelijk na de diagnose geëuthanaseerd.

De Quarter Horse en training

Dit ras is door hun karakter en gespierde, maar wendbare lichaam ontzettend veelzijdig. Je ziet Quarter Horses in de recreatieve dressuur en springsport, ook in de endurance pikken ze een graantje mee. Verder blijken ze aangespannen goed inzetbaar en zijn ze voor lange buitenritten altijd wel te porren.

Het meest zien we dit ras echter in de Westernsport. Ze zijn namelijk zeer geschikt voor ranchwerk, waar veel van de disciplines binnen deze tak van de sport uit voortkomen.

De takken van de Westernsport zijn onder te verdelen in drie groepen: het werkend element, de snelheidsspelen (bv. Barrel racing) en de dressuur (bv. Reining).

Vooral het werkend element is zeer rastypisch. Veel Quarter horses hebben namelijk instinctief gevoel voor vee hoeden, ook wel cow sense genaamd. Hierdoor kunnen ze oefeningen zoals Cutting erg goed zelfstandig uitvoeren.

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen: