De Shire staat wereldwijd bekend als de Gentle Giant. Met hun hoge stokmaat, brede bouw en vriendelijke oogopslag zul je bij de eerste kennismaking gelijk onder de indruk zijn van dit ras.
Ze zijn ontzettend sterk en werden jarenlang intensief in de land- en bosbouw gebruikt. Tegenwoordig zien we ze echter in de recreatieve kant van de paardensector.
Meer weten over deze slimme, zachtaardige kolos?
Lees dan snel verder!
Achtergrond van de Shire
Van origine is de Shire een Engels koudbloedras. Ze zijn wereldberoemd, omdat ze officieel te boek staan als het grootste paardenras ter wereld.
Hun voorouderen kwamen in de 15e eeuw vanuit België naar Groot – Britannië, in de vorm van Vlaamse trekpaarden. Echter zit er ook bloed van de Fries, Clydesdale en de oude ‘Suffolk Punch’ in dit ras.
In de 17e eeuw werd dit ras gevormd tot wat de ‘Old English Black Horse’ genoemd werd. Een groot, donker gekleurd paard met veel behang. Er waren twee typen: het zware Lincolnshire type en het lichtere Leicester type.
Het Leicester type stond bekend om zijn grotere uithoudingsvermogen en werd de grondlegger van de huidige Shire. Deze zag je veel in Midden – Engeland, in uitgestrekte weidegebieden die de Engelse term Shire kregen. Hier komt de naam van het ras dan ook vandaan.
Voordat mechanica de landbouwsector overnam, zag je werkelijk overal Shires om te helpen met het zware ploeg- en oogstwerk. Ze waren uitermate geschikt voor werk op het land en op de boerderij. Ook zag men ze voor trekschuiten geplaatst en bij het zware werk rond brouwerijen.
De populatie slonk echter snel toen de tractoren en andere landbouwinstallaties oprukten. De Tweede Wereldoorlog leek zelfs even de genadeslag te geven voor het ras. Gelukkig bleven de Shires voortbestaan, al zijn ze wat lichter en minder dicht behangen dan vroeger.
Ze worden tegenwoordig als zeldzaam gezien, er wordt echter over de hele wereld mee gefokt. Een Shire is tussen onze smalle sportpaarden een eye catcher en staat bekend als een echte Gentle Giant.
Wil je hulp bij het trainen van je paard?
Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen:
Uiterlijke kenmerken
De Shire is volgens de rasstandaard een stevig paard met krachtige gangen. Ze hebben een volgzame blik en opgewekt humeur, maar bezitten een sterk karakter en veel moed.
Het hoofd is lang en droog, met grote ogen. Bij hengsten zijn maan- en glasogen niet toegestaan. De oren zijn lang, droog, scherp van vorm en gevoelig.
De hals is lang, vertoont een lichte buiging en is hoog aangezet. Hierdoor geeft het een imposant voorkomen aan het paard, evenals de diepe, brede borst.
De rug is relatief kort en sterk, bij een merrie vaak iets langer dan bij een hengst. De achterhand is lang en zeer breed, met veel bespiering en een aanwezige helling.
De manen en staart zijn fijn, steil en zijdeachtig. De staart wordt geheven gedragen, net als het hoofd.
De benen zijn recht, bij de merrie zijn deze relatief kort. De hoeven zijn breed, massief en wijd uitlopend.
De vacht komt voor in de kleuren zwart, bruin, bay of schimmel. Merries en ruinen mogen ook roan zijn. Voskleurig is in geen geval toegestaan.
Vaak heeft dit ras vier witte voeten en een bles.
Merries hebben een stokmaat boven de 1.63 m. Hengsten zitten minimaal op de 1.73 m, gemiddeld op de 1.78 m. Er zijn echter Shires bekend met een schofthoogte van meer dan 2.00 m!
De Shire weegt zo tussen de 850 en 1100 kilo.
Karaktereigenschappen van de Shire
Moet je dit ras in twee woorden beschrijven, dan kiest men: Gentle Giant. De Shire is echt een grote, vriendelijke reus die bekend staat om zijn evenwichtige inborst.
Hierdoor zijn ze zeer populair en geschikt als familiepaard.
Toch zijn deze paarden niet sloom of hardleers in de training. Ze zijn levendig en actief, bij nieuwe oefeningen zijn ze zelfs erg leergierig.
Verzorging en gezondheid
Door zijn maat is de Shire een ras dat pas op latere leeftijd ‘rijp’ is. Hun lichaam heeft tijd nodig om te groeien, daarom kan men op 4-jarige leeftijd rustig aan met de training beginnen.
Hierbij is dit een zeer sober ras, waardoor ze efficiënt met hun voeding omgaan. Veel Shires hebben dan bij algemene werkzaamheden genoeg aan voldoende ruwvoer.
Maar voldoende… dat is bij deze reuzen nogal een uitdaging. Een groot paard eet nu eenmaal veel. Houd bij de dierenartskosten er ook rekening mee dat een groot paard altijd meer medicatie nodig heeft voor een goede werking.
Ook beslag bij de hoefsmid is voor de grotere paarden iets kostbaarder. Echter, in algemeen onderhoud zullen deze reuzen niet relatief duur zijn.
De Shire is namelijk een gezond, hard ras dat niet snel een blessure op zal lopen. Ook zijn er maar weinig erfelijke aandoeningen bekend.
Een bekende, chronische huidaandoening bij dit ras is echter Chronisch Progressief Lymfoedeem (CPL). Hierbij heeft het paard te weinig elastine in de huid, waardoor vocht niet goed wordt afgevoerd. Dit zorgt voor een chronisch verdikt been, waarin zich plooien, korsten en op den duur open wonden in zullen manifesteren.
Een genezing is voor deze aandoening nog niet bekend. Met een gerichte, tijdige behandeling kan het ziektebeeld echter wel vertraagd worden. Mogelijk is deze aandoening erfelijk belast.
Ook komen zomer eczeem en mok relatief vaak voor. Mok is een verzamelnaam van huidontsteking in de kootholte. Dit is doorgaans lastig te genezen, het paard blijft er vaak na de eerste maal zeer gevoelig voor.
Zomereczeem noemen we ook wel staart- en maneneczeem. Dit wordt veroorzaakt door een allergische reactie op het speeksel van knutten (zandvliegjes). Veel koudbloeden zijn hier gevoelig voor.
De extreme jeuk heeft open geschuurde plekken en haaruitval tot gevolg. Dit kan in ernstige gevallen resulteren in open wonden, waardoor de aandoening zeer nauwlettend management vraagt.
De Shire en training
Door hun Leicester voorouders is de Shire een groot, krachtig paard dat toch over wendbaarheid en uithoudingsvermogen beschikt.
In de dressuur zie je hier en daar een Shire voorbij komen, al is de gemiddelde jury hier niet erg van gecharmeerd. Toch is dit landbouwpaard wendbaarder en atletischer dan je op het eerste oog zult verwachten.
Verder zie je de Shire vaak schitteren in een aangespannen duo, bij shows of themavertoningen. Denk hierbij aan de Amsterdamse brouwerijpaarden van Heineken
Ook wordt de Shire veel gezien in de recreatieve sector. Ze zijn namelijk uitermate geschikt voor lange buitenritten. Hun brede rug en uitgestrekte, schommelende gangen zijn zeer comfortabel.
Echt een must om eens mee te maken!
Wil je hulp bij het trainen van je paard?
Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen: