Springen met je paard

springen met je paard

Springen met je paard kan ontzettend leuk zijn.

Hiernaast train je jouw viervoeter op een heel andere manier dan met dressuur.

Waarom kan een sprongetje goed zijn voor je paard?

En hoe leer je hem dit eigenlijk?

Paarden Pro vertelt je alles over samen hindernissen nemen.

Springen met je paard

Springen is één van de meest beoefende takken van de paardensport. Paarden kunnen er ontzettend goed in zijn, hiernaast biedt het afwisseling en uitdaging.

Ook op recreatief niveau wordt er, naast de nodige dressuur, veel gesprongen. Springen is een natuurlijke beweging voor je paard, al gebruiken wilde paarden het puur praktisch.

Bij springoefeningen belast een paard zijn lichaam heel anders dan bij dressuur, waarbij zijn achterhand, evenwicht en coördinatie getraind wordt. De correcte training van deze onderdelen werkt positief door in het hele lichaam.

Komt dus maar op met die hindernis! Maar hoe weet je paard eigenlijk wat hij moet doen?

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen:

Hoe leer je een paard springen?

Springen met je paard hoeft niet gelijk van een leien dakje te gaan. Veel paarden hebben een rustige introductie nodig, waarbij ze leren hun lichaam goed te gebruiken.

Hoe pak je dit aan?

Balkjes lopen

Een goede sprong begint bij zelfvertrouwen. De meest eenvoudige gewenning bereik je via balkjes lopen. Dit betekent dat er een springbalk op de grond ligt, waar je paard overheen moet stappen. Eerst in stap, dan in draf en daarna in galop.

Leg bij de introductie van de oefening de balk altijd op dezelfde plek. Gaat je paard hier zonder problemen overheen? Dan kun je de balk op andere plekken in de bak leggen.

Hiernaast kun je ook het aantal opvolgende balkjes uitbreiden, evenals de hoogte.

Grondwerk

De basis van het springen leert een paard het best zonder ruiter. Leid je paard eerst in rechte lijnen over de balken, zodat hij ze kan inspecteren en kan wennen aan de beweging.

Later kun je de balken op de volte leggen, om tijdens het longeren te gebruiken. Gebruik er in dit geval niet meer dan drie, anders wordt het te vol.

Rijden

Is je paard gewend aan de balkjes en verloopt je grondwerk correct? Dan kun je de ruiter gaan toevoegen. Zonder jouw begeleiding vanaf de grond kan je paard weer wat zoekende zijn. Begin dus weer met één balkje, op een laag tempo.

Is de introductie goed verlopen? Begeleid je paard dan naar een ontspannen, maar actief tempo. Hoe eerder je een correcte houding van zijn lichaam vraagt, hoe beter de basis voor de sprong gevormd wordt.

Een goede houding begint bij een correcte impuls. Hiernaast vraagt impuls aandacht, waardoor geen ruimte overblijft voor twijfel. Dit voorkomt weigeren en angst.

Meer weten over hoe je een correcte, ontspannen houding vraagt van je paard? Lees dan ons artikel Paard aan de teugel laten rijden.

Springoefeningen met je paard

Naast een ontspannen houding, zodat het paard zichzelf en de ruiter goed draagt, zijn nog twee onderdelen van belang. Om te kunnen springen heeft je paard balans en goede gangen nodig.

Balans

Één van de belangrijkste onderdelen van de springtraining is balans. Een sprong wordt het best genomen vanuit een rechte lijn, echter om dit te bereiken heeft het paard evenwicht nodig.

Dit evenwicht creëer je door een ontspannen houding en tempo van je paard. Ook het balkjes lopen heeft hieraan bijgedragen. Je paard is rustig gewend aan de beweging, waardoor hij zelfbewuster zijn voeten plaatst.

De hieruit voortkomende beheersing brengt evenwicht met zich mee. Deze kan echter verstoord worden door de ruiter. Besteed dus ook voldoende aandacht aan je eigen zit: werken jullie samen?

Een ontspannen houding is onmisbaar voor een correcte sprong. Toch heeft je paard de ruimte nodig om de sprong in te schatten. Daarom gaat vóór de sprong zijn hoofd omhoog, geef hem hiervoor de ruimte!

Goede galop

Een goede beheersing van de gang waarin je springt is onmisbaar. Vaak is dit de galop, vooral bij wat hogere sprongen.

Maar kan jouw paard zijn galop zelf goed onderhouden? Of valt hij steeds terug? En heeft hij een constant, beheerst tempo?

Oefen hierop door je paard meer aan je hulpen te krijgen. Zodra je paard netjes, ontspannen door galoppeert, kun je de gang gaan verruimen en verzamelen. Ook de voltes vergroten en verkleinen kan hierbij helpen.

Tips voor springen met je paard

Om tot een correcte sprong te komen gaan paard en ruiter door een intensief leerproces. Speciaal hiervoor geeft Paarden Pro je 5 adviezen!

1. Besteed tijd aan de basis. Hoe bekender je paard wordt met de gevraagde oefening, hoe minder problemen jullie verderop in de training zullen tegenkomen.

2. Houd het kort. Nieuwe oefeningen vergen veel van je paard, mentaal en fysiek. Beter wat vaker korte sessies, dan te weinig en lang.

3. Sluit altijd positief af. Foutje? Kan gebeuren. Sluit af met een oefeningen die je paard al beheerst en probeer het later opnieuw.

4. Wees niet bang om begeleiding te vragen. Nieuwe oefeningen voorbereiden en uitvoeren kan een hele uitdaging zijn. Vraag een gespecialiseerde instructeur om met jullie mee te denken.

5. Een succesvolle sprong wordt gedragen door vertrouwen. Verken de springwereld samen op een rustig tempo, dan kunnen jullie de wereld aan!

Wil je hulp bij het trainen van je paard?

Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen: