Trailerladen geeft paard en eigenaar vaak een flinke dosis stress. Het paard vindt de trailer eng en de eigenaar staat met de handen in het haar.
Want soms is er haast bij geboden of is het voor de gezondheid van het paard van levensbelang.
Hoe komen we toch aan al die paarden die de trailer niet in willen?
Hoe pak je dit op in de training?
En wat moet je doen, wanneer het je echt niet lukt?
Lees snel verder over alle tips en trucs rond trailerladen.
Je paard in de trailer laden
Trailer laden wordt door veel paardeneigenaar herkend als een behoorlijke bron van stress.
Of je nu op wedstrijd gaat, naar een nieuwe stal verhuist of misschien een bezoek aan de kliniek brengt. Er kunnen vele redenen zijn waarom je een paard in de trailer wilt vervoeren.
Maar veel paarden, zijn het hier niet mee eens. Hoe komt dit?
Een trailer is doorgaans een smalle, donkere ruimte. Nu vinden wij mensen dit soort plekken ook wel spannend. Denk maar aan een slecht verlicht steegje of een kruipruimte.
Maar wij weten dat de trailer veilig terrein is. Een paard echter niet!
Ons paard is een vluchtdier, dit betekent dat hij in het wild te allen tijde weg moest kunnen rennen van roofdieren. En het laatste wat zo’n kwetsbaar vluchtdier zal doen, is een smalle donkere ruimte inlopen.
Want hoe kom je daar op tijd weer uit? En wie weet wat er binnen op je wacht…
Daarom is trailer laden erg onnatuurlijk voor je paard. De meesten gaan dan ook ver voor de loopplank op de rem en verzetten geen stap meer.
Welke problemen zien we zoal?
Wil je hulp bij het trainen van je paard?
Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen:
Problemen bij trailerladen
We zien verschillende problemen bij het trailer laden van onze paarden. De eerste hebben we al genoemd. Het paard ziet de trailer – soms van dichtbij, soms van een afstand – en verzet geen stap meer.
Maar er bestaat meer protest.
Sommige paarden lopen de trailer wel in, om vervolgens heel hard achteruit van de loopplank te rennen. Dit kan na de rit zelf zijn, maar ook vlak na het inladen.
Dit kan gevaarlijk zijn voor het paard, maar ook voor degene die bezig is met de dwarsstang achter het paard.
Andere paarden lopen tot de loopplank, om vervolgens hier continu langsheen te lopen. Ze lopen niet recht de trailer in, maar ontzien de loopplank. Soms nemen ze zelfs een snoekduik over de plank heen, de trailer in.
Hiernaast zien we de meer algemene opstandsgedragingen, zoals steigeren, omdraaien en wegrennen.
Maar waarom al dit verzet?
Je paard leren trailerladen
Trailer laden is dus heel spannend voor je paard. De trailer is smal, klein, donker en maakt nog een hol geluid ook. Soms wiebelt het geheel zelfs wat onder de voeten.
Daarom zul je correct en veilig trailerladen aan je paard moeten leren. Dit betekent, dat je er tijd in moet steken tijdens de training.
Voor een succesvolle training bereid je eerst de trailer voor. Zet deze niet in een grote open ruimte, zodat het paard alle kanten uit kan schieten. Gebruik bij voorkeur aan één kant een muur.
Zorg ervoor dat de trailer vlak staat, zodat hij niet kan wiebelen tijdens het laden. Doe het licht aan in de trailer en leg wat lekker geurend hooi neer. Zet de motor van de auto uit, zorg voor een rustige omgeving zonder losse spullen of rommel in de buurt.
Heb je een tussenschot? Zet dit dan zo scheef mogelijk om het paard ruimte te geven. Hang de dwarsstang aan de kant van de muur, zodat het paard hier niet aan kan blijven hangen. Zet je paard links, zodat de trailer minder snel omkiept.
Probeer het laden altijd in een vloeiende beweging te doen, ga niet onderweg stilstaan. Begeleid je paard door naast hem mee te lopen, maar zorg ervoor dat je hem niet in de weg staat.
Gaat je paard toch stilstaan, zet hem dan wat stappen achteruit en begin opnieuw. Stilstaan of trekken aan het halstertouw werkt averechts!
Laat hiernaast na de rit je paard altijd nog even een paar minuten staan na stilstand van de trailer. Anders wordt je paard gelijk onrustig wanneer je even moet stoppen onderweg.
Hulp bij trailerladen
Het belangrijkste bij dit leerproces is rust. Daarom is het fijn dat je weet wat je doet en eventueel hulp vraagt van een tweede persoon.
Ontspan en gedraag je zelfverzekerd. Wanneer je paard de zenuwen heeft werkt het averechts om zelf ook te gaan twijfelen.
Heeft je paard nog nooit een trailer gezien?
Geef hem dan de tijd om aan het voorwerp te wennen door eromheen te lopen en je paard te laten snuffelen. Eventueel laat je iemand anders een aantal keren met een ander paard laden, mits dit ontspannen en probleemloos kan verlopen.
10 tips voor veilig trailerladen
Toch blijft trailerladen bij veel eigenaren een beproeving. De problemen die zich voordoen zijn niet op twee handen te tellen. Daarom geeft het team van Paarden Pro jullie 10 tips voor veilig en succesvol trailerladen.
Succes!
1. Oefenen
Trainen voor het trailer laden begint met oefeningen zoals netjes meelopen aan het halster, vooruit en achteruit gaan. Oefen dit eventueel in smalle doorgangen of op momenten dat je paard nerveus wordt.
Neem ook voldoende sessies mee waarbij je de trailer betrekt. Je paard heeft tijd nodig om te leren en positieve ervaringen op te doen. Oefen dus met laden, rijden en alles wat er bij een trailerrit komt kijken.
2. Geen dwang
Ga niet duwen, trekken, schreeuwen, slaan of met touwen langs de achterhand van je paard laden. Dit maakt je paard alleen maar angstiger, waardoor hij – à 600 kg zwaar – gewoon de benen neemt.
Met alle gevolgen van dien.
3. Druk op het juiste moment
Trek niet aan het halstertouw, maar begeleid je paard met lichte druk. Loop naast hem en geef een klein rukje of wat druk via het touw wanneer je paard dreigt in te houden. Loopt hij mee, houd de lijn dan slap.
4. Geef ruimte
Zorg ervoor dat er ruimte is in de trailer. Ga bij het laden nooit voor je paard staan, hierbij zet je hem namelijk stil en oogt de ruimte nog krapper.
5. Voordeur open
Houd het voorste deurtje van de trailer open, zodat je na het laden snel en gemakkelijk uit de krappe ruimte voorin kan.
6. Wees geduldig
Voor jou lijkt dit een veilige situatie, voor je paard is het allemaal best eng. De geluiden van de trailer, jouw schaduw, de krappe ruimte.
Geef hem tijd, maar blijf duidelijk over wat je van hem wilt.
7. Belonen
Beloon je paard zodra hij de trailer in stapt, zonder dat hij hierbij aanstalten maakt hier weer uit de stormen. Beloon je paard ook zodra je hem vast hebt gemaakt. Hierbij is de oefening namelijk ten einde.
8. Veiligheid voor alles
Zet je paard met een veiligheidsknoop vast. Het touw mag niet te lang zijn, maar bij een te kort touw kan het paard lastiger zijn evenwicht behouden.
Loopt de situatie bij het trailer laden uit de hand? Besteed dit dan uit aan een professional. Veiligheid is het allerbelangrijkst!
9. De beste stuurlui…
Lukt het laden niet één twee drie, dan zul je van alle kanten ongewenst advies krijgen. Houd vast aan je kalme, duidelijke methode en zoek een rustige plek waar men zich niet met jullie bemoeit.
Je paard vindt het vaak ook lastiger te laden wanneer er andere paarden in de buurt zijn. Hij blijft veel liever bij de veilige kudde staan!
10. Vraag hulp
Lukt het laden echt niet, dan zit daar geen schaamte in. Schakel een professional in die je paard rustig en duidelijk het laden kan leren.
En jou!
Waak er absoluut voor om je paard aan een onbekende te geven, die dit aanbiedt onder het mom van ‘ik doe dit wel even’.
Wie weet houdt je paard hier een trauma of zelfs verwonding aan over, waardoor het laden misschien wel helemaal niet meer lukt.
Wil je hulp bij het trainen van je paard?
Renske van Paarden Pro kan je helpen met verschillende onderdelen: